Gerçekleştirilen çalışmalara ilişkin Bakan Uraloğlu, yazılı açıklamada bulundu. Uraloğlu, yurt içinde tespiti yapılan zararlı adres bağlantılarının vakit kaybetmeksizin Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığına iletildiğini belirtti.

USOM'un başarılarına değinen Uraloğlu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu bünyesinde faaliyet gösteren USOM'un ülke genelinde siber güvenlik anlayışını geliştirme ve siber tehditleri önleme amacıyla faaliyetler yürüttüğünü, merkezin siber olaylara müdahalede ulusal güvenlik ve koordinasyonun sağlanmasında önemli bir görevi yerine getirdiğini aktardı.

Uraloğlu, kritik sektörlerde Siber Olaylarla Müdahale Merkezi (SOME) ile kurumların bünyesinde kurumsal SOME'ler kurularak teknik seviyede ulusal siber güvenliğe yönelik organizasyonun şekillenmesinin sağlandığını ifade ederek, "2024 Mart sonu itibarıyla USOM koordinasyonunda görev yapan 14 sektörel SOME ve 2 bin 268 adet kurumsal SOME ile buralarda görev yapan 7 bin 750 siber güvenlik uzmanı, ülkemizin siber sahasının korunmasına yönelik çalışmaları gerçekleştirmektedir." dedi.

Dışişleri Bakanlığı: Filistin kararlarını memnuniyetle karşılıyoruz Dışişleri Bakanlığı: Filistin kararlarını memnuniyetle karşılıyoruz

OTLATMA SALDIRILARI HAKKINDA BİLGİ VERDİ

"Ülkemizin maruz kaldığı oltamala saldırıları e-posta, internet tarayıcılarındaki aramalar, sosyal medya paylaşımları, kısa mesajlar ve telefon aramaları ile yapılmaktadır." diyen Uraloğlu, ülkedeki kritik kurumları tehdit ve zafiyetlere karşı uyararak gerekli önlem alınmasını amaçladıklarını belirtti. Bu kapsamda Uraloğlu, USOM'un çalışmalarıyla, "oltalama", "bankacılık oltalama", "zararlı yazılım" ve "siber saldırı" başlıkları altında 330 binin üzerinde zararlı bağlantı tespit edildiğini, altyapı seviyesinde erişim engeli getirildiğini vurguladı.

Uraloğlu, ayrıca şu ifadelere de yer verdi:

"Oltalama saldırıları sayısı 2022'de 72 bin 209 iken 2023'te 105 binin üzerine çıktı. USOM tarafından 2024'ün ilk 3 ayında 37 bin 600'e yakın saldırı tespit edilip erişim engeli getirildi. Ancak siber güvenlik açısından 'burası yeter, burası tamam' deme lüksümüz yok. Çünkü sektör gelişiyor, sektör geliştikçe siber saldırılarla ilgili geliştirilen yöntemler de aynı oranda gelişiyor. Dolayısıyla çalışmanın hep devam etmesi, kesintisiz bir şekilde bu alanda da hep gücümüzün üstüne güç koymamız gerektiği de bir gerçek. İşte biz de bu nedenle gelişmeye, geliştirmeye devam ediyoruz."

ERİŞİMLER ENGELLENMEKTE

Bakan Uraloğlu, otlatma bildirimlerine ilişkin çalışmaların 2015'te başlatıldığını, toplam 67 bin 710, 2024 Mart sonu itibarıyla da 5 bin 107 resmi bildirim yapıldığını ifade ederek, "Oltalama amaçlı kullanılan zararlı adreslerle ilgili olarak USOM'a gönderilen ihbarlar ile ilgili olarak yapılan işlemlerde ihbar ekine zararlı dosya eklenmesi halinde ilgili zararlı dosya incelenerek zararlı yazılımın iletişim kurduğu komuta kontrol merkezleri tespit edilmektedir. İhbar içinde zararlı link eklenmesi durumunda ilgili adresler incelenmektedir. Bu işlemlerin tamamlanmasının ardından USOM, zararlı bağlantı listesine altyapı seviyesinde erişimleri engellemektedir. Erişim engellemesi yapılan zararlı adreslere iletişim isteğinde bulunmaya çalışan kritik kurum ve kuruluşlar USOM Sinkhole'undan ayrıca takip edilmekte olup yapılan iletişim istekleri analiz edilmekte, ilgili kuruluş veya işletmecilere bildirilerek oltalama adreslerinin yayılmasının engellenmesi sağlanmaktadır." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Editör: Öznur Kaya