ABD Gıda ve İlaç Dairesi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, cildi delmeden tıbbi amaçlarla kan şekeri seviyesini ölçtüğünü iddia eden akıllı saat ve yüzüklerin tehlikeli olabileceği ve bunlardan kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.

Kurum, bu uyarının, markası ne olursa olsun, kan şekeri seviyelerini invazif olmayan bir şekilde ölçtüğünü iddia eden herhangi bir saat veya yüzük için geçerli olduğunu açıkladı. Öte yandan FDA (Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığına bağlı Devlet dairesi), bu tür herhangi bir cihaza izin vermediğini söyledi.

Bu durumu yönetmek için, kan şekeri seviyelerini düzenli olarak parmaktan kan testi ile veya glikoz seviyelerini sürekli olarak izlemek için derinin hemen altına iğne yerleştiren bir sensörle kontrol etmeleri gerekir.

Yıkıcı sonuçlara yol açabilir

Amerikan Diyabet Derneği'nden Dr. Robert Gabbay, onaylanmamış akıllı saat ve akıllı yüzük cihazlarının kullanılmasının, "potansiyel olarak yıkıcı" sonuçlara yol açabilecek hatalı kan şekeri ölçümlerine neden olabileceğini söyledi. Bu da hastaların yanlış dozda ilaç almasına neden olarak tehlikeli kan şekeri seviyelerine ve muhtemelen zihinsel karışıklık, koma ve hatta ölüme yol açabileceğini ifade etti.

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"

Diyabet teknolojisini 25 yıldır araştıran Dr. David Klonoff, birkaç şirketin kan şekerini ölçmek için noninvaziv cihazlar üzerinde çalıştığını, ancak hiçbirinin FDA onayı alacak kadar doğru ve güvenli bir ürün yaratmadığını söyledi.

“Henüz hazır değil”

Kaliforniya, San Mateo'daki Sutter Health Mills-Peninsula Tıp Merkezi'nden Klonoff, akıllı saatlerin ve yüzüklerin kalp atış hızı ve kan oksijeni gibi ölçümleri yapmasını sağlayan teknolojinin kan şekerini ölçmek için yeterince hassas olmadığını söyledi. Gözyaşı, ter ve tükürük gibi vücut sıvılarında kan şekerini ölçme çabaları da henüz hazır değil.

Klonoff, "Bu zor bir iş ve bir noktada bunu çözecek en az bir bilim adamı ya da mühendis olacağına inanıyorum" dedi.

Kaynak: ABC News