Antalya'nın Alanya ilçesindeki 3 bin yıllık Syedra Antik Kenti'nde yer alan tiyatronun gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Seki Mahallesi'nde bulunan bu tarihi alan, Helenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu Devleti'ne ait izleri barındırıyor. Çalışmalar, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın "Geleceğe Miras Projesi" kapsamında yürütülüyor.
Kazıların başkanlığını yürüten Alaaddin Keykubat Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, Syedra'nın Türkiye’nin en önemli antik kentlerinden biri olduğunu vurguladı. Bakanlık destekli projede altı sezon boyunca yapılan çalışmalarda, antik kentin merkezi olan Sütunlu Cadde'nin yeniden gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Tiyatro Çalışmalarında İlerleme
Bu yıl, antik tiyatro üzerinde de çalışmalara başlandığını ifade eden Ergürer, "Tiyatro, antik kentlerde halkın sosyalleşmesi açısından kritik bir yapıdır. Roma döneminde tiyatrolar, sosyal hayatın merkezi haline gelmişti. Bu nedenle Syedra’daki tiyatroyu gün yüzüne çıkarmak önemli bir hedefimizdi," dedi.
Ergürer, tiyatronun çevresindeki bitkilerin temizlenmesi ve yapının açığa çıkarılması için kapsamlı bir temizlik çalışması yapıldığını belirtirken, dolgu çalışmalarının da yoğun bir şekilde devam ettiğini aktardı. "Yaklaşık 4-5 bin kişilik kapasiteye sahip tiyatromuz, ziyaretçiler için cazip bir gezi noktası olacak," diye ekledi.
Kazı çalışmaları ilerledikçe, antik kente dair yeni bilgilere ulaşacaklarını da sözlerine ekleyen Ergürer, gelecekte tiyatroda oturma sıraları ve sahne bölümlerinin belirginleşmesi için daha yoğun bir çaba harcayacaklarını kaydetti.