Yargıtay Başkanlığı için 25 Mart'ta başlayan seçim süreci devam ediyor. Yargıtay'da 13 tur boyunca yarışan adaylardan seçimi kazanan olmadı. 

Yargıtay Başkanlığı görevine 24 Mart 2020'de seçilen Mehmet Akarca'nın 4 yıllık görev süresi 24 Mart Pazar günü itibarıyla dolmuştu.

Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir haftada 1 milyon 968 bin 551 araç denetlendi Bakan Yerlikaya duyurdu: Bir haftada 1 milyon 968 bin 551 araç denetlendi

Bu kapsamda Yüksek Mahkeme'nin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay'da 25 Mart Pazartesi günü sandık kuruldu ve Yargıtay üyeleri sandık başına gitti.

1 haftadır süren başkanlık seçimlerinin bugün yapılan 12 ve 13. tur oylamalarında da hiçbir aday 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 kişinin oyunu alamadı. 

HİÇBİR TURDA SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Yüksek Mahkemenin 4 yıl boyunca görev yapacak yeni başkanını belirlemek için Yargıtay üyeleri 25 Mart Pazartesi sandık başına gitti. Seçimin ilk 11 turunda hiçbir adayın, 348 Yargıtay üyesinin salt çoğunluğu olan en az 175 oyu alamaması üzerine bugün, 3 adayın katıldığı 12. tur oylaması yapıldı.

12. TURDA ALINAN OYLAR

Seçime katılım 326 olarak kayıtlara geçerken, kullanılan oylardan 3'ü boş, 12'si ise geçersiz sayıldı. Oylama sonucu şu şekilde oldu:

3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk: 108

3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez: 105

Yargıtay Başkanı Akarca: 98

13. TURDA DA SALT ÇOĞUNLUK SAĞLANAMADI

Salt çoğunluğun sağlanamaması nedeniyle seçimde 13. tur oylama yapıldı ancak bu turda da salt çoğunluk sağlanamadı.

13'üncü tur oylaması yapıldı. Oylama sonucu şu şekilde:

3. Ceza Dairesi Başkanı Muhsin Şentürk: 113

3. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Kerkez: 104

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: 103

YARIN 14. TUR YAPILACAK

13. turda seçime katılım 332 olarak kayıtlara geçerken boş oy kullanılmadı. 12 oy ise geçersiz sayıldı. Seçim yarın gerçekleştirilecek 14. tur ile devam edecek.

MEHMET AKARCA KİMDİR?

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, 1963 tarihinde Şirvan'da dünyaya geldi. Karşıyaka Havva Özişbakan Lisesini bitiren Akarca, Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 1986 yılında mezun olduktan sonra, askerliğini Kütahya'da kısa dönem olarak yaptı.

İzmir'de hakim adayı olarak mesleğe başlayan Akarca sırasıyla Uşak/Ulubey, Van/Gevaş, Aydın/Sultanhisar Hakimliği, Sivas Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı, Kütahya Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı ile Karşıyaka Ağır Ceza Mahkemesi ve Komisyon Başkanlığı görevlerinde bulundu.

18.01.2010 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilen Mehmet Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 21.10.2013 tarihinde Yargıtay Ondördüncü Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi.

Yargıtay Büyük Genel Kurulunca gösterilen adaylar arasında Cumhurbaşkanınca 18.05.2015 tarihinde birinci kez, 21.05.2019 tarihinde ikinci kez Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına seçilen Akarca, Yargıtay Büyük Genel Kurulunca 24.03.2020 tarihinde Yargıtay Birinci Başkanlığına seçildi. Mehmet Akarca evli ve iki çocuk babasıdır.

ÖMER KERKEZ KİMDİR?

1966 tarihinde Antakya’da dünyaya gelen Ömer Kerkez ilk, orta ve lise eğitiminin Antakya'da tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesini kazandı ve bu bölümden 1988 yılında mezun oldu.

Mezuniyetin ardından vatani görevini Trabzon'ta tamamladı. Hatay hakim/savcı adayı olarak mesleğe başlayan Ömer Kerkez pek çok il ve ilçede önemli görevlerde bulunmuştur.

Elbistan, Kozluk, Erzin Cumhuriyet savcılığı görevlerini yerine getirdi. 2017'de Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay Üçüncü Hukuk Dairesi Başkanlığı görevini yerine getiriyor.

Ömer Kerkez evli ve 3 çocuk babasıdır.

MUHSİN ŞENTÜRK KİMDİR?

Muhsin Şentürk, 1968 yılında Ankara'da doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanarak bu alanda eğitim aldı.

Mezuniyetinin ardından hakim adayı olarak mesleğe başlayan Şentürk, sırasıyla Kars Susuz ve Sivas Koyulhisar Cumhuriyet Savcılığı görevlerini üstlendi. Daha sonra Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde tetkik hakimi olarak görev yapan Şentürk, ardından Yargıtay Cumhuriyet Savcılığı görevine atandı.

Yargıtay'daki kariyeri boyunca önemli görevlerde bulunan Şentürk, aynı zamanda dairede en kıdemli üye olarak başkanvekilliği görevini de üstlendi. 2012 yılında Yargıtay üyeliğine seçilen ve halen bu görevini sürdürüren Şentürk, evli ve iki çocuk babasıdır.

Editör: Merve Çoban