"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Az bulutlu
3°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4623 %0.08
38,3219 %0.4
3.267.500 %-6.307
3.436,43 -0,58
İşçi Haber Yaşam 2025 Paskalya Bayramı ne zaman? Paskalya'da neler yapılır?

2025 Paskalya Bayramı ne zaman? Paskalya'da neler yapılır?

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli geleneklerdendir. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Milyonlarca Hristiyan için bu önemli gün, Paskalya adıyla her yıl kutlanıyor. Dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı’nın bu yıl ne zaman kutlanacağı belli oldu. Peki, 2025 Paskalya Bayramı ne zaman? Paskalya Bayramı'nda neler yapılır?

2025 Paskalya Bayramı tarihi, yeni yılda şubat ayı itibarıyla sorgulanan tarihler arasında yer almaya başladı. Her yıl Paskalya Günü için evlerde özel çörekler yapılır, haşlanmış yumurtalar boyanır ve mumlar yakılır. Dünya kiliselerinin çoğunda pazar günü kutlanan Paskalya Bayramı’nın bu yıl ne zaman kutlanacağı belli oldu. Peki, 2025 Paskalya Bayramı ne zaman?

2025 PASKALYA NE ZAMAN?

Paskalya, Hristiyanlıktaki en eski ve en önemli geleneklerdendir. İsa’nın çarmıha gerildikten sonra 3. günde dirilişi kutlanır. Doğu ve Batı kiliseleri arasında farklılıklar olmakla beraber, Paskalya dönemi yaklaşık olarak mart sonundan nisan sonuna kadar olan dönemdir.

Buna göre; 2025 yılında Paskalya Bayramı 20 Nisan Pazar gününe denk geliyor.

PASKALYA GÜNÜ NELER YAPILIR?

Paskalya Günü için evlerde özel çörekler (Paskalya çöreği) yapılır; haşlanmış yumurtalar boyanır; mumlar yakılır; dualar okunur. Süryanilerin temmuz ayında kutladıkları Meryem Ana Paskalyası adı verilen yortu da Paskalya kavramı içine girer.

Katolik Kiliseleri’nde, Paskalya gecesi ayininde yeni ateş kutsanır, Paskalya mumu yakılır; Kitabı Mukaddes’ten bölümler okunur, vaftiz törenleri yapılır. Hristiyanlığın başlangıç döneminde vaftiz törenleri, yılda yalnızca bir kez, Paskalya gününde yapılırdı.

Rum ve Rus Ortodoks Kiliselerinde gece ayinlerinden önce kilise dışında bir ayin alayı düzenlenir. Alay kiliseden çıkarken hiç ışık yakılmaz; dönüşte ise, İsa’nın dirilişini simgelemek için yüzlerce mum yakılır.