"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5087 %0.13
36,4694 %0.3
3.362.972 %2.933
2.956,78 0,74
Ara
İşçi Haber Yaşam 8 mart neden önemli? İşte Emekçi Kadınlar Günü'nün hikayesi...

8 mart neden önemli? İşte Emekçi Kadınlar Günü'nün hikayesi...

8 Mart Emekçi Kadınlar Günü neden kutlanır? 8 Mart’ ı özel kılan nedir? İşte dünyanın her yerinde her yıl çeşitli etkinliklerle kutlanan 8 Mart’ın anlam ve önemi…

Her yıl bugünlerde kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olduğu, kadının emeği ve önemi , kutlamaların ve konuşmaların ana konusu. Kadınlar arası dayanışmanın ve emeğin günü Emekçi Kadın Günü ülkemizde yaygın olarak “Birleşmiş Milletler Kadınlar On yılı” programının etkisiyle 1975 yılında kutlanmaya başlandı. Fakat 8 Mart’ ın dayanağı 1857 ‘ye dayanıyor.

 

 

 

 

8 Mart 1857’de New York’ta bir dokuma fabrikasında çalışan kadınlar “daha iyi koşullar,10 saatlik iş gücü ve eşit işe eşit ücret” için greve başlar. 40 bin kadının katıldığı grev sırasında fabrikada şaibeli bir yangın olur ve 129 kadın haklı direnişleri uğruna can verir.  Aradan geçen yıllar sonunda hakları için mücadele eden bu kadınlar; 1910 yılında Kopenhag’da 2. Enternasyonale Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin tarafından ortaya atılan fikirle emekçi kadınların simgesi haline getirecek adım atılır. 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi oybirliği ile kabul edilir.

 

 

(  Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin )

 

Emekçi kadınların günü ilk olarak1911 ‘de Almanya ve İsviçre’de anıldı. Ancak 1921 yılına kadar anmalar 19 Mart’ta yapıldı. 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda adı “ Dünya Emekçi Kadınlar Günü”, tarihi de 8 Mart olarak kararlaştırıldı.

 

 

DÜNYA’DA KADINLAR GÜNÜ KUTLAMALARI

Birinci ve İkinci Dünya Savaşı arasında bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan Dünya Emekçi Kadınlar gününün, 60’lı yılların sonunda ABD’nin anmaya başlaması stratejik bir önem taşır. Bu tarihten sonra kutlamalar yeniden ve daha güçlü bir şekilde gerçekleşir.

8 mart günü ;1977 ‘de Birleşmiş Milletler tarafından kadın hakları, uluslararası barış günü olarak kabul edildi. Kadınlar gününün BM tarafında Uluslararası Barış Günü olarak tanınması; kadınlara eşit hakların verilmesinin ve sosyal statülerinin sağlanmasının dünya barışı için ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunun göstergelerindendir.

 

 

 

 

TÜRKİYE’DE DÜNYA KADINLAR GÜNÜ

Ülkemizde ilk kez 1921 yılında kutlanan kadınlar günü, daha küçük çaplı anmalar şeklindeydi. Sokaklarda ve daha yaygın kutlamalar "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi ile başladı. 80 darbesinde 4 yıl sekteye uğrayan anma törenleri 1984 itibariyle her yıl çeşitli etkinliklerle ve törenlerle kutlanmaktadır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *