Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi ülkemizde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kadınlar için dayanışma, emeğin ve eşitliğin ifadesi olan bugün bazı ülkelerde hem kadınlar hem de erkekler için resmi tatil olarak kabul ediliyor. Bazı ülkelerde ise kadının günü olan 8 Mart yalnızca çalışan kadınlar için resmi tatil. Ülkemizde de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü resmi tatil mi diye merak konusu. Ülkenin dört bir yanında yapılan kutlamalara katılmak, Kadınlar Günü’nü gönlünce kutlamak isteyen çalışan kadınlar Türkiye’de de 8 Mart’ın resmi tatil olmasını istiyor.
8 MART’IN RESMİ TATİL OLDUĞU ÜLKELER
8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü, bu özel günü ilk kutlayan 2 ülkeden biri olan Almanya’da resmi tatil olarak kabul ediliyor. Almanya’nın yanı sıra Rusya, Sırbistan, Ukrayna, Özbekistan, Afganistan, Azerbaycan, Ermenistan, Hırvatistan, Küba ve Kazakistan da 8 Mart ‘ı resmi tatil olarak kabul ediyor.
Çin, Madagaskar ve Nepal’de ise Emekçi Kadınlar Günü’nde sadece çalışan kadınlar tatil yapıyor.
8 MART EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜN’NÜN TARİHİ ÖNEMİ
8 Mart 1857’de New York’ta bir dokuma fabrikasında çalışan kadınların “daha iyi koşullar,10 saatlik iş gücü ve eşit işe eşit ücret” için greve başlar. 40 bin kadının katıldığı grev sırasında fabrikada şaibeli bir yangın olur ve 129 kadın haklı direnişleri uğruna can verir. Aradan geçen yıllar sonunda hakları için mücadele eden bu kadınlar; 1910 yılında Kopenhag’da 2. Enternasyonale Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin tarafından ortaya atılan fikirle emekçi kadınların simgesi haline getirecek adım atılır. 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisi oybirliği ile kabul edilir.