"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Yaşam Bakanlık'tan sert önlemler: Emlak sektöründe fahiş artışlara geçit yok!

Bakanlık'tan sert önlemler: Emlak sektöründe fahiş artışlara geçit yok!

Konut kredisi faiz oranlarının düşeceğine dair gelen haberlerin ardından emlak şirketlerinin ilan fiyatlarını artırdığı iddiaları üzerine incelemeler sürüyor. Mevzuata aykırı davranan işletmelere 475 bin 380 liraya kadar para cezası uygulanabileceği belirtildi.

Ticaret Bakanlığı, Ziraat Bankası’nın konut kredisi faiz oranlarındaki olası düşüşle ilgili haberlerin yayılması sonrası, bir emlak ilanında fiyatın 7 milyon 250 bin liradan 9 milyon liraya yükseltildiğine dair sosyal medyada yapılan paylaşımlar üzerine bir soruşturma başlattı.

Yapılan incelemeler sonucunda, fiyat artışını gerçekleştiren emlak işletmesi tespit edildi ve Adana merkezli olan bu işletmeye 100 bin lira ceza kesildi.

Bakanlık kaynaklarına göre, fiyat manipülasyonlarının önüne geçmek ve tüketici haklarını korumak amacıyla emlak sektöründeki denetimler artırılmış durumda. Bakanlık, ilan sitelerinde yayımlanan gayrimenkul ilanlarını da yakından izliyor.

Son günlerde konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşle ilgili haberlerin ardından bazı emlak ilanlarında fiyat artışlarına gidildiği ve bazı ilanlarda faizlerin düşmesi durumunda fiyat artışı olacağına dair ifadelerin yer aldığı tespit edildi. Bu ilanların hepsi dikkatlice incelenerek gerekli tedbirler alındı.

Bakanlık, ilan sitelerinden düzenli olarak fiyat değişikliklerine dair veri alıyor ve haksız ticari uygulama yapan emlak işletmelerine idari yaptırımlar uyguluyor. Bu çerçevede, son bir yıl içinde fiyatlarını fahiş şekilde artırdığı belirlenen 890 emlak işletmesine toplam 89 milyon lira ceza kesildi.

475 BİN 380 LİRAYA KADAR PARA CEZASI UYGULANABİLECEK

İlerleyen günlerde konut kredisi faiz oranlarındaki düşüşü fırsat bilerek haksız fiyat artışları yapmaya çalışan emlak işletmelerine karşı sıkı bir denetim yapılacak. İlanlar titizlikle takip edilecek ve mevzuata aykırı hareket edenlere 15 bin 846 liradan 475 bin 380 liraya kadar para cezası verilebilecek.

VATANDAŞ İHABARLARI ÖNEMLİ

Vatandaşların, taşınmaz fiyatlarında manipülasyon yapmaya çalışan veya faiz düşüşünü fırsata çevirmeye kalkışan işletmeleri ihbar etmeleri büyük önem taşıyor. Bu şekilde, haksız ticari uygulamaların önlenmesine katkıda bulunabilirler.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *