"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2831 %0.01
37,0377 %0.05
2.317.668 %0.023
3.026,79 -0,04
Ara
İşçi Haber Yaşam Bazı insanlar neden solak olmaktadır? Bu durum nasıl ortaya çıkar?

Bazı insanlar neden solak olmaktadır? Bu durum nasıl ortaya çıkar?

Çoğu kişi ya kendisinden ya da çevresinden aşinadır, sol elini kullanan çocuklara sağ eli kullandırılmaya çalışılır. Peki sağ eli kullanmak neden bu kadar önemli? Sağ elini kullananlar ile sol elini kullananlar arasında beyinsel bir farklılık bulunmakta mıdır? İşte, solak insanlara dair bütün bilinmeyenler...

Birçok solak insanın küçükken maruz kaldığı, sağ elini kullanmaları yönünde çalışmalar çoğu zaman sonuç vermemiştir. Peki solakların sağlaklardan ayrılan farkları nelerdir? Neden onlar da sağ ellerini kullanamazlar?

Dünyamızda insanların %10’u solak olurken, uzun yıllardır bu durumun sebebi araştırılmaya devam edilmektedir.

Yarın Dünya Solaklar Günü. Solak olmak avantajlı mı? - Gıda Hattı

VÜCUDUMUZUN BİR TARAFI DAHA BASKINDIR

Konuya başlamadan önce belirtmek gerekir ki, bir tek ellerimiz değil aynı zamanda vücudumuzun başka bölümlerinde de bir taraf daha baskın gelmektedir. Bunlara örnek olarak göz, kulak ve ayak denilebilir.

Örneğin sağ ya da sol gözden biri diğerine göre daha iyi görmektedir. Hatta sizler de hemen şu anda basit bir test ile hangi gözünü daha iyi kullandığınızı öğrenebilirsiniz.  

Hatta bu konuda elde edilen verilere göre, insanların yüzde 40'ında sol kulak, yüzde 30'unda sol göz, yüzde 20'sinde sol ayak, yüzde 10'unda ise sol elin ağır bastığı bilinmektedir.

Bunun için ilk önce kolunuzu önünüze uzatıp başparmağınızı kaldırmalısınız. Şimdide, önce iki gözünüzle sonrasında ise sırasıyla birini kapatarak başparmağınıza bakmalısınız. Test sonucunu ise şöyledir; Hangi gözünüz diğerine göre daha baskınsa, orada gördüğünüz görüntü iki gözünüzle baktığınızda gördüğünüz resme daha yakın olandır.

Solak insanlar daha mı yaratıcı oluyor? (Gelin biraz solak övelim) - SAĞLIK  VE ZİNDELİK

GENETİK FAKTÖRLERİN SOLAKLIKLA BAĞLANTISI VAR MIDIR?

Yapılan açıklamalarda her ne kadar sağ ya da sol el kullanımının genetiğe bağlı olduğu söylensede, genetikçiler tarafından hala DNA'nın hangi kısmının bunu belirlediği öğrenilmeye çalışılmaktadır.

BEYİN YAPISINDAKİ FARKLARIN ETKİSİ

Yıllardır süren tartışmalar ışığında beynin sağ kısmının sol eli, sol kısmının ise sağ eli kontrol ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu varılan sonuç ise solak olmanın beynin yapısıyla ilgili bir şeylere işaret ettiğini düşündürmektedir. 

Yapılan çalışmada sağ elini kullanan kişilerde, konuşma gerektiren çalışmalar yapıldığında beynin sol tarafının daha aktif olduğu tespit edilmiştir. Solaklarda ise sağ yarım kürede daha fazla aktivite saptanmıştır. Bu durum ise solak kişilerin dil yeteneklerinde daha yüksek beceri ile ilişkilendirilmektedir.

SOLAK KİŞİLER DAHA ZEKİ YA DA SANATTA DAHA MI İYİ?

Solak kişilere yönelik tarih boyunca gerçekleştirilen çalışmalara ek olarak 2010 yılında yapılan bir başka çalışmada solakların bir kişinin yüzüne bakarken beyninin iki bölgesini de aktif şekilde kullandığı tespit edilmiştir.

Ayrıca sağlaklarda ise yüz tanımanın daha çok beynin sağ tarafıyla ilgili olduğu belirlenmiş ve solakların aynı zamanda mekansal yeteneklerde daha gelişmiş beyne sahip olduğu öğrenilmiştir.

Ayrıca, solak kişilerin nesneleri uzayda konumlandırma veya rotaları daha iyi takip etme yetenekleri sağlaklara göre daha gelişmiştir.

Sağ Dünyada Solak Olmak

SOLAKLIĞI SAĞLAYAN GEN KEŞFEDİLDİ

Öte yandan, konuya ilişkin yapılan başka bir çalışmada ise solaklığı sağlayan bir gen keşfedildi.

Konuya ilişkin makale PLOS Genetics’de yer aldı. Makalede yer alan bilgilere göre araştırmacılar solaklığı sağlayan bir grup gen keşfettiler ve bu tercihi beyin ve vücut arasındaki asimetri algısına bağlı olarak düşündüler.

Araştırmacılar önceki çalışmalarında disleksi hastalarında PCSK6 geni ve solaklık arasında doğru orantı bulmuşlardı. Yaşanan gelişmenin ardından yeni çalışmalarda bulunan araştırmacılar, hasta olmayan insanları ele alarak PCSK6 geni ile birlikte birkaç genin daha mutasyona uğradığını ve bu durumun hangi elimizi kullandığımızı belirlediğini açıkladılar.

Araştırma kapsamında eğer kişi solak olmaya sebep olan mutasyonları geçirirse solak, sağlak olmaya sebep olan mutasyonları geçirirse sağlak olduğu sonucuna varıldı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *