"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,4465 %0.3
36,3032 %0.16
3.132.155 %1.908
2.837,00 0,09
Ara
İşçi Haber Yaşam Bilim İnsanları Yaşlanmayı Tersine Çevirmenin Bir Yolunu Buldu mu?

Bilim İnsanları Yaşlanmayı Tersine Çevirmenin Bir Yolunu Buldu mu?

Yaşlanmanın tedavisi uzun zamandır tıbbın Kutsal Kasesi olmuştur. Gen düzenleme aracı CRISPR gibi gelişen teknolojiler, tıp biliminin geleceği için nelerin mümkün olabileceğinin kapılarını açmıştır. Peki, Bilim insanları yaşlanmayı tersine çevirmenin bir yolunu buldu mu? İşte cevabı haberimizde...

İsrailli bilim insanları ilk kez, hastalara basınçlı bir odada oksijen tedavisi vererek, insanlarda iki önemli biyolojik saatte yaşlanmanın tersine çevrildiğini gösterdiler. Yaşlandıkça ve hücreler bölünmeye devam ettikçe, kromozomların ucundaki telomer adı verilen DNA dizileri yavaş yavaş kısalır. Telomerler çok kısaldığında hücre artık çoğalamaz ve sonunda ölür.

Telomer kısalması, kötü huylu kanserli hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasını önleyebilir, ancak bu, genetik yaşlanmanın maliyetiyle birlikte gelir. Artık bölünemeyen bu geriatrik hücreler, yaşamınız boyunca biriken ve yaşlanmanın önde gelen nedenlerinden biri olduğuna inanılan yaşlanmış hücreler olarak da bilinir.

Yaşlanmayı Tersine Çevirecek Bir Yol Buldu mu?

Bir klinik çalışmasında, 64 yaş ve üzeri 35 sağlıklı yetişkin, üç ay boyunca günde 60 oksijen tedavisi seansı aldı. Bilim insanları, deneklerin kan örneklerini tedaviden önce, denemenin birinci ve ikinci aylarından sonra ve deneme bittikten iki hafta sonra topladılar. Çalışma boyunca hastaların hiçbirinde yaşam tarzı, diyet veya ilaç değişikliği olmadı ve yine de kan testleri, hücrelerinin telomer uzunluğunda önemli artışlar ve yaşlanan hücrelerinin sayısında bir azalma gösterdi.

Hiperbarik oksijen tedavisi (HBOT), derin deniz dalgıçlarındaki dekompresyon hastalığı ve karbon monoksit zehirlenmesi de dahil olmak üzere bir dizi hastalığı tedavi etmek için neredeyse bir yüzyıldır kullanılmaktadır.

Bilim İnsanları Yaşlanmayı Önlemenin Bir Yolunu Buldu mu?

Terapi, vücudunuzdaki kan ve dokuların oksijenle doymasına neden olan basınçlı bir odada saf oksijen solumayı içerir. Garip bir şekilde, bu, vücudunuz oksijensiz kaldığında ortaya çıkan, hipoksi olarak bilinen benzer fizyolojik etkileri tetikleyebilir. Önceki araştırmalar gösteriyor ki bu etkiler beyin uyarmak ve bilişsel yeteneklerini artırabilir. Yaşlanma tersine çevirebilir tedaviyi gösteren ilk çalışmadır.

Sackler Tıp Fakültesi'nde profesör olan Shai Efrati, “Telomer kısalması, yaşlanma biyolojisinin 'Kutsal Kase'si olarak kabul edildiğinden, telomer uzamasını sağlama umuduyla birçok farmakolojik ve çevresel müdahale kapsamlı bir şekilde araştırılıyor” dedi. Tel Aviv Üniversitesi. Devam etti:

"Bu benzersiz HBOT protokolleri sırasında ve sonrasında gösterilen telomer uzunluğundaki önemli gelişme, bilimsel topluluğa yaşlanmanın gerçekten de temel hücresel-biyolojik düzeyde hedeflenip tersine çevrilebileceğini anlama konusunda yeni bir temel sağlıyor."

Bu aynı zamanda bilim insanlarının yaşlanmayı tersine çevirdiğini iddia ettikleri ilk sefer değildi. Danazol gibi farmakolojik ilaçların kullanıldığı birçok çalışmanın telomerleri uzattığı gösterilmiştir. Ek olarak, egzersiz ve sağlıklı diyetler de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerinin telomerlerin büyümesi üzerinde küçük etkileri olduğu gösterilmiştir.

İlginizi çekebilir

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *