"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5650 %0.22
36,1801 %-0.16
3.403.601 %0.832
2.984,22 0,75
Ara
İşçi Haber Yaşam Bursa'da su kabaklarının sanatsal evrimi

Bursa'da su kabaklarının sanatsal evrimi

Bursa'da 3 yıldır su kabağı sanatıyla uğraşan Ahmet Salih Peker, atölyesinde yaptığı hediyelik eşyalarla turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Peker, kabak sanatıyla ilgili eğitimler verdiğini, insanların kendi hayalinde kurdukları tasarımları icra etmelerini sağladıklarını ifade etti.GÜLİN ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN /BURSA İGFA- Bursa'nın merkez Osmangazi ilçesi Tahtakale Mahallesi'nde bulunan Kabak Sanat Atölyesi'nde su kabağından biblo, gece lambası, avize, tabak, çanak, bardak ve daha bir çok ürün yapılıyor. İşletme sahibi Ahmet Salih Peker, yaptıkları eserlerin turistler tarafından yoğun ilgi gördüğünü ifade etti. 

Kabak oyma ustası Ahmet Salih Peker, "Yüksek Ziraat Mühendisiyim. Kendi enerji şirketim var. Enerji danışmanlığı yapıyorum. Yenilebilir enerji üzerine çalışıyorum. Dükkanımız Bursa'da su kabağı üzerine 10 yıldır ders veriyor. Biz ikinci nesil olarak 3 yıldır burayı işletmekteyiz. Şirket bünyemizde iş dışında bir sanatla ilgilenmek için böyle bir yeri devraldık. Aile olarak zaten tarım ve ahşapla ilgilendiğimiz için iş dışında dinlenebileceğimiz, biraz daha insanlarla ilişki kurabileceğimiz bir iş arıyorduk. Çok fazla ticari amaç gütmüyoruz" şeklinde konuştu.

"TARİHTEN GELEN ANISI VAR"

Su kabağı işlemesinin Bursa'da eskiye dayandığını ifade eden Peker, Çanakkale Savaşı'nda Bursalı askerler su kabağının içerisinde barut saklarlarmış. Barutun nemlenmesin önlerlermiş. Bu sebeple Bursalı askerlere susakçı derlerlermiş. Tarihten gelen böyle bir anı var. Bu su kabağı işlemesi, doğal bir ürün olduğu için uzun süre sağlam kalacak bir ürün.  Burada biz insanların el emeklerini, kendi hayallerinde kurdukları tasarımları icra etmelerine Yardımcı oluyoruz. Bizim burada tarımdan sanata kadar bir sürecimiz var. Öncelikle çiftçilere bunu ektiriyoruz daha sonrasında da çiftçilerden aldığımız su kabaklarını bu sanata gönül vermiş insanlara sunuyoruz. Burada nasıl yapacaklarıyla ilgili dersler veriyoruz. Normalde halk eğitim merkezleri bunlarla ilgili ders verirken insanların zamanının kısıtlı olmasından dolayı biz 3 kademe olmak üzere toplamda 12 saat ders vererek bunu profesyonel olarak yapacak seviyede eğitim veriyoruz" açıklamasında bulundu. 

"KABAĞIN TOZUNU YUTTUK"

"Su kabağı lambası veya su kabağından oluşan herhangi bir obje kişiye özel olduğu için hediye olarak çok tercih ediliyor" diyen Peker sözlerine şöyle devam etti; "Pandemi öncesinde Amerika ve Almanya'ya ihracatlarımız oldu ve turistlerin çok ilgisini çeken ürünler yaptık. Çin'den İsviçre'ye kadar farklı ürünler gönderdik. Bu ürün tarımsal ve özel olduğu için insanlara sıcak geliyor. Ev hediyelerine kadar her türlü yelpazede ürün veriyoruz ve insanlar bu ürünler daha fazla değerli görüyorlar. Biz de bir tabir vardır 'kabağın tozunu yutmak' diye. Kabakla uğraşmaya başlayan insanlar çok büyük zevk alıyorlar. Kanser hastalığı olanlar terapi amaçlı bu sanatla uğraşıyorlar. Bizim buradaki temel amacımız dinlenmek ve insanlarla ilişki kurabilmek."

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *