"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5058 %0.12
36,4481 %0.25
3.392.129 %5.307
2.965,40 1,03
Ara
İşçi Haber Yaşam Büyükada rehberi: Unutulmaz bir tur için nereler gezilmeli?

Büyükada rehberi: Unutulmaz bir tur için nereler gezilmeli?

Doğal güzellikleriyle adeta insanı büyüleyen Büyükada aynı zamanda tarihi dokusuyla da ziyaretçilerini cezbediyor. Yerli ve yabancı turistleri kendisine çeken Büyükada, gezilmesi ve görülmesi gereken birçok yere ev sahipliği yapıyor. İşte Büyükada yolculuğunuzda size rehberlik edecek ziyaret edilmesi gereken yerlerin listesi...

İstanbul'un en büyük adası olan ve temel olarak 2 tepeden oluşan Büyükada'ya ulaşım vapurla sağlanmaktadır. Daha adaya gelmeden adanın güzelliklerini görmeye başlayacağınız vapur seyahatinde, Büyükada'ya yaklaştıkça evlerin etkileyici mimari tasarımları gözünüze ilişmeye başlayacak. 

Ayrıca vapur iskelesinin adanın tam merkez konumunda olması sebebiyle de vapurdan iner inmez adayı rahatlıkla keşfetmeye, güzelliklerini görmeye başlayabileceksiniz. 

İşte Büyükada'da gezmeniz ve görmeniz gereken o muhteşem güzellikteki yerler: 

1. Büyükada Tabiat Parkı

Büyükada'nın doğal güzelliklerine şahit olabileceğiniz ve kolaylıkla ulaşım sağlayabileceğiniz tabiat parkına, ada merkezine geldikten sonra tabelaları takip ederek ulaşabilirsiniz. Tabiat parkı, içerisinde bulundurduğu imkanları ile ziyaretçilerine farklı eğlenceler sunmaktadır. Burada yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, aileniz ile piknik yapabilir veya doğayla iç içe dinlendirici zamanlar geçirebilirsiniz. 

Eğer şanslıysanız tabiat parkına geldiğinizde herhangi bir organizasyona denk gelebilir ve bu etkinliklerle çeşitli güzel aktiviteleri deneyimleme şansı yakalayabilirsiniz. 

2. Aya Yorgi Kilisesi

Büyükada’nın yüksek bir tepesinde bulunan ve adanın sembol tarihi yapılarından olan Aya Yorgi Kilisesi, sizi tarihin derinliklerine götürecektir. Ayrıca yüksek bir konumda olması da size eşsiz bir İstanbul manzarası seyretme imkanı sağlayacaktır. 

Öte yandan, Hristiyanlar için büyük bir öneme sahip olan bu kilise, Nisan ve eylül aylarında olmak üzere yılda iki kez çeşitli törenlere de ev sahipliği yapmaktadır. 

3. Büyükada Rum Yetimhanesi

Rum mimarisini temsil eden bu yapı, sizi tarihi bir gezintiye çıkaracak.

Ada merkezine gelindikten sonra kolay bir şekilde ulaşım sağlanabilen Büyükada Rum Yetimhanesi'nde, belli zamanlarda restorasyon çalışmaları yapılması sebebiyle iç kısımlar ziyaret edilemezken, yetimhanenin bahçe bölümlerinde gezerek binayı dışarıdan inceleyebilirsiniz.

4. Adalar Müzesi

Büyükada'ya gelen ziyaretçiler tarafından adaya dair daha çok bilgi edinebilmek amacıyla ziyaret edilen Adalar Müzesi, çeşitli etkinlik ve atölye çalışmaları ile ziyaretçilerine keyifli zamanlar sunarken aynı zamanda içerisinde barındırdığı adanın tarihi, coğrafi ve kültürel yapısını yansıtan çeşitli sergiler ve koleksiyonlar ile de ziyaretçilerini tarihi bir gezintiye çıkarmaktadır. 

Ancak müzeyi ziyaret edecekleri şimdiden uyaralım. Haftanın her günü açık olan müze, ne yazık ki sadece pazartesi günleri ziyaretçi kabul etmemektedir.  

5. Reşat Nuri Güntekin’in Evi

Eğer siz de sıkı bir Reşat Nuri Güntekin okuyucusuysanız Büyükada'ya geldiğinizde ilk görmeniz gereken yer kesinlikle burası. Ünlü yazarın eserlerini burada kaleme aldığı ve aynı zamanda yaşamını burada sürdürdüğü bilinmesine karşın evi tarihi bir doku olarak incelemek için de ziyaret edebilirsiniz. 

Toplamda 3 kattan oluşan evde birinci ve ikinci katta ünlü yazarın kişisel eşyaları ziyaretçilere sunulurken, binanın üçüncü katında ise yazarın kızı yaşamını sürdürmektedir. 

6. Hamidiye Camii

Büyükada’nın en yüksek tepelerinden birinde yer alan Hamidiye Camii, ziyaretçilerine tarihi ve mimari görsel şölen sunmaktadır. Tarihi yapısı itibari ile 1895 yılında yapılan bu cami mimarisinde Barok etkileri taşımaktadır.

Ayrıca günümüzde cami olarak hizmet sunmaya devam eden bu yapı, ilk olarak okul olarak tasarlanmış fakat sonrasında camiye dönüştürülmüştür. Bu sebeple de cami kare bir forma sahiptir. 

7. Sait Faik Abasıyanık Müzesi

Edebiyat tutkunlarının güzel hatıralar biriktirebileceği Sait Faik Abasıyanık Müzesi, iki katlı bina içerisinde ünlü öykücünün kişisel eşyalarını ziyaretçilere sunmaktadır.

Ayrıca müzeye dair belirtilmesi gereken önemli bir nokta da bulunmaktadır. Söz konusu müze, Sait Faik’in uzun yıllar kaldığı annesinin evidir. Bu tarihi yapının müzeye dönüştürülmesi ünlü öykücünün annesinin vefatı ile olmuştur.

8. Yücetepe

Adanın muhteşem manzarasını ayaklarınızın altında hissetmek istiyorsanız kesinlikle burayı ziyaret etmeden adadan ayrılmamalısınız. Yücetepe adıyla anılan bölge, Büyükada’nın en yüksek tepesinde bulunmaktadır. 

Turistler tarafından ilgi odağı olan bu tepe, ayrıca kafe ve restoranlarıyla da ziyaretçilerine yeme ve içme imkanları sunmaktadır. 

9. Meryem Ana Kilisesi

Geçmişi Bizans dönemine kadar uzanan ve Hristiyanlar tarafından önemli bir ibadet merkezi olarak da tercih edilen  Meryem Ana Kilisesi, tarihi yapısı içerisinde Hıristiyanlar için mezarlık da barındırmaktadır.

Ayrıca, kilise yılın belli zamanlarında da ibadet için faaliyete açık olmaktadır. 

10. Mizzi Köşkü

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen tarihi ve estetik değerleriyle eşsiz güzellikler sunan Mizzi Köşkü,  inşa dönemine ait özgün mobilyaları ve eşyalarıyla sizi  tarihi bir yolculuğa çıkaracaktır.

Burada zaman zaman restorasyon çalışmaları olmasına karşın gitmeden önce aramanızı tavsiye ederim. Eğer restorasyon çalışmalarına denk geldiyeseniz köşkün içerisine girişler yasak olsa da, köşkün bahçesinde gezinti yapabilir ve çevreyi inceleyebilirsiniz.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *