"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.406.178 %-0.415
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Yaşam Çekirdek, Bilim İnsanlarının Beklediğinden Daha Hızlı Soğuyor

Çekirdek, Bilim İnsanlarının Beklediğinden Daha Hızlı Soğuyor

Mavi gezegenimiz düşündüğümüzden daha kısa sürede cansız bir çorak araziye dönüşebileceği söyleniyor. Bunun sebebi ise aşırı sıcak olan Dünya'nın çekirdeğinin giderek soğuyor olmasıdır.

Dünya 4.5 milyar yıl önce şimdi olduğundan çok daha sıcaktı. Zaman içerisinde yeryüzü soğuyarak sertleşti ve yaşanabilir bir hale geldi.

İsviçre üniversitesi ETH Zürih ve Washington DC merkezli Carnegie Bilim Enstitüsü'ndeki CIS) bilim insanlarına göre, Dünya'nın mantosu bilindiğinden daha kısa bir zaman çizelgesinde soğucağını belirtti. Bu durumda mavi gezegenin, Mars'ın cansız yeni bir versiyonuna dönüşmesine daha az zaman kalması anlamına geliyor. Bridgmanite adındaki bu mineralin varlığı zaten biliniyordu. Ancak bulunduğu konum itibariıla ilk kez 1962 yılında Ural Dağları'nda keşfedilen bridgmanitenin çekirdekteki davranışı hakkında pek bilgi etmek mümkün değildi.

Dünyanın Çekirdeği Bilim İnsanlarına Beklediğinden Daha Hızlı Soğuyor

Dünya'nın mantosunda, Nobel Ödülü sahip Percy Williams Bridgman'ın adını taşıyan bridgmanit (MgSiO3-perovskite) adı verilen bir silikat minerali vardır.  Bilim insanları minerali on yıllardır biliyorlardı, ancak onu ilk kez 2014 yılında yakından incelediler. 

Dünya'nın mantosu o kadar büyük ve derin ki, bridgmanit, yüzeye dokunmadan Dünya'daki en yaygın minerallerden biri olarak adlandırılır. 1800'lerde Avustralya'ya düşen bir meteorun eşsiz parçasıdır.

Uzmanlar zamandır Dünya'nın çekirdeğinden biraz daha soğuk olan mantosuna ısı transferini merak ediyorlardı,Ancak mantoyu incelemek  zor bir kimyasal reaksiyondur. Çekirdek, güneşin yüzeyiyle yaklaşık aynı sıcaklıkta olan 6.000 santigrat dereceye kadar çıkar , bu da güvenli laboratuvar koşullarında yeniden oluşturulmasını zorlaştırır. Bu, Dünya yüzeyindeki kıtlığı nedeniyle, başlangıçta bridgmanit üretmek zorunda kalmanın ötesindedir.

Haberin çevirisini okumak için tıklayın

 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *