"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2965 %-0.01
37,0546 %0.09
2.288.892 %-1.294
2.997,47 0,16
Ara
İşçi Haber Yaşam Dünya Doğayı Koruma Vakfı rapor yayımladı: Akdeniz'in yüzde 87'si kirli

Dünya Doğayı Koruma Vakfı rapor yayımladı: Akdeniz'in yüzde 87'si kirli

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nın (WWF) raporuna göre, zehirli metaller, kimyasallar ve plastik atıklar nedeniyle Akdeniz'in yaklaşık yüzde 87'si kirli durumda olduğu açıklandı.

WWF, Uluslararası Akdeniz Günü'nde "Hasta Bir Çevrede Sağlık Olmaz" başlıklı bir rapor yayımladı. Bu raporda, Akdeniz'de metrekare başına 1,9 milyon plastik parçacığı düştüğüne ve bunun, denizlerde bugüne kadar kaydedilen en yüksek mikroplastik oranı olduğuna dikkat çekildi.

Raporda, Akdeniz'deki kirliliğin tatlı su kaynakları, hava ve toprağı da etkilediği vurgulandı. Son 20 yılda hava kirliliği ve zehirli kimyasallar gibi faktörlerden kaynaklanan ölümlerin yüzde 66 oranında artarak yılda 9 milyona ulaştığı belirtildi.

Ayrıca, raporda Akdeniz'deki kirliliğin yüzde 87'sinin zehirli metaller, kimyasallar ve plastik atıklar nedeniyle olduğu tespit edildi. Deniz, nehir ve göllerin pestisitler, tarımsal besinler, ağır metaller ve arıtılmamış endüstriyel atıklar nedeniyle kirlendiği belirtilen raporda, "sonsuz kimyasal" olarak bilinen perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS) ve polibromlu difenil eterler (PBD) gibi maddelerin çevrede birikerek önemli sağlık riskleri oluşturduğu ifade edildi.

Raporda ayrıca, İtalya'daki nehirlerin yüzde 13'ünün, göllerin yüzde 11’inin ve verilerin alınabildiği denizlerin büyük çoğunluğunun kötü durumda olduğu belirtildi. Avrupa'daki denizlerin yüzde 75 ila 96'sında da kirlilik sorunu olduğu bilgisi verildi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *