"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2893 %0.08
36,9745 %-0.08
2.279.561 %-0.689
3.021,64 -0,21
Ara
İşçi Haber Yaşam Einstein'ın görelilik teorisinin eskizleri rekor fiyata satıldı

Einstein'ın görelilik teorisinin eskizleri rekor fiyata satıldı

Paris'teki müzayedede Albert Einstein'ın el yazması 11.7 milyon Euro'ya alıcı buldu.

Albert Einstein tarafından ortağıyla yazılan ve efsanevi fizikçinin genel görelilik teorisine yol açan düşüncesine dair nadir bir fikir sunan bir el yazması, salı günü 11.7 milyon Euro'ya (163.641.201,00 Türk Lirası) satıldı. 

Müzayede evi Christie's, el yazmasının değerini 2 milyon ila 3 milyon avro arasında tahmin etmişti.

Yaklaşık yarısı Einstein'ın el yazısıyla doldurulmuş 54 sayfalık kağıt, düşünürün modern kozmoloji ve GPS navigasyon gibi teknoloji için zemin hazırlayan ünlü teorisine yaklaştığı bilinen iki çalışma belgesinden biridir.

Einstein'ın yakın arkadaşı ve akademik ortağı olan ve 1913 ile 1914 yılları arasında çalışmanın ortak yazarlarından olan İsviçreli fizikçi Michele Besso'nun gözetiminde tutulmuşlardı.

Einstein'ı olağanüstü kılıyor

Paris'teki müzayedeye ev sahipliği yapan Christie's uzmanı Vincent Belloy, "Einstein'ın 1919'dan önceki çalışma belgelerinin son derece nadir olduğu göz önüne alındığında, onu özellikle önemli kılan da budur" dedi.

"Einstein çok az not tutan biri, bu yüzden el yazmasının hayatta kalması ve bize ulaşması bile onu şimdiden kesinlikle olağanüstü kılıyor" diye ekledi.

Çoğunlukla buruşuk, hafif sararmış kağıt üzerinde siyah mürekkeple yapılan sonsuz hesaplamalardan oluşan el yazması, Einstein'ın mutlak bir deha olarak gördüğü popüler imaja meydan okuyor, çünkü onun bile -en azından bazen- hata yaptığını gösteriyor.

Belloy, "Einstein bu el yazmasında hatalar yapıyor ve bence bu onu bir şekilde daha da büyük kılıyor, çünkü kalıcılığı, inşa sürecinde olan düşüncenin düzeltildiğini ve yeniden yönlendirildiğini görüyoruz" dedi.

Mayıs ayında, Einstein'ın daha önceki özel görelilik teorisinin bir parçası olan ünlü E=mc² denkleminden bahsettiği el yazısıyla yazılmış bir mektup, Amerika Birleşik Devletleri'nde yaklaşık bir milyon avroya, tahmini fiyatının üç katından fazla satıldı.

Einstein, 1915'te yayınlanan genel görelilik teorisiyle, yerçekimini ilk kez uzay ve zamanın geometrik bir eğrilmesi olarak tanımladığında modern fizikte devrim yarattı, bu bulgu geçerliliğini koruyor.

Bu nadide eseri alan kişinin adı ise henüz açıklanmadı.

Bu haber Reuters'ten Türkçe'ye çevirilmiştir. Haberin İngilizcesini okumak için lütfen tıklayınız.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *