"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2362 %0.05
37,0273 %0
2.307.940 %-0.253
3.023,34 1,04
Ara
İşçi Haber Yaşam Elektrikte akıllı sayaç dönemi: 2025'e kadar eski sayaçları sökmeyene 10 bin TL ceza!

Elektrikte akıllı sayaç dönemi: 2025'e kadar eski sayaçları sökmeyene 10 bin TL ceza!

Milli Akıllı Sayaç Sistemi ile ilgili konut ve dükkanlardaki elektrik altyapısını köklü bir şekilde değiştirecek yeni ayrıntılarla gündemde. Belirlenen elektrik tüketim limitlerinin üzerinde kalan aboneler, 1 Ocak 2025 tarihine kadar akıllı sayaç sistemine geçmek zorunda olacak.

Elektrik aboneliği işlemlerinin cep telefonundan yapılmasını sağlayan yeni sistem 1 Ocak 2024 itibarıyla faaliyete geçmişti. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı taslağa göre, projede sürekli güncellemeler yapılıyor.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS) kapsamında, Türkiye genelindeki elektrik sayaçları bu sisteme entegre edilmiş durumda. Bu sistem, iki yönlü haberleşme yoluyla elektrik tüketim verilerini doğrulayıp saklamayı mümkün kılıyor. MASS, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulamasını içeriyor. Akıllı sayaçların kurulum ve işletilmesi, mevcut sayaçların yenileriyle değiştirilmesi işlemleri dağıtım lisansı sahibi tüzel kişinin sorumluluğunda olacak. Bu geçişi yapmayanlara 10 bin TL para cezası uygulanacak.

Uygulamanın kapsamı genişliyor ve yıl sonuna kadar tüm sayaçların değiştirilmesi gerekiyor. Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmiş verilerini takip edecek mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024’e kadar geliştirecek. Elektrik dağıtım şirketleri de EPİAŞ’a gerekli verileri sağlayacak altyapıyı 1 Temmuz 2024’e kadar kurmak zorunda olacak. Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) ise 1 Ocak 2025’e kadar Merkezi Haberleşme Yazılımı Teknik Şartnamesi’ni yayımlayacak.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *