Soğuk havaların etkisini artırmasıyla birlikte, kış çayı satışlarında belirgin bir artış yaşandı. Kış aylarında hastalıklara karşı koruyucu etkileri olduğuna inanılan bu bitkisel karışım, vatandaşların büyük ilgisini çekiyor. Aktar esnafı Sibel Şahin, kış çayının içerdiği doğal bileşenlerle boğaz ağrılarına iyi geldiğini ve grip ile nezle gibi hastalıkların semptomlarını hafiflettiğini belirtti. Şahin, "İçerisinde ada çayı, mersin yaprağı, hatme çiçeği, altın otu, gül yaprağı, ebe gümeci, nar kabuğu, portakal kabuğu ve atom küpü gibi bitkiler bulunan kış çayı, grip ve nezleye karşı sıkça tercih ediliyor" şeklinde konuştu.
![Kışın vazgeçilmezi: Bin bir derde deva! Bunu içen kolay hastalanmıyor](https://www.iscihaber.net/uploads/haberler/2025/1/6807-grip-nezle-ve-bogaz-agrisina-iyi-gelen-kis-cayi.webp)
Kış çayının en önemli özelliklerinden biri, boğazı yumuşatması ve balgam söktürücü etkisiyle biliniyor. Bu nedenle özellikle kış mevsiminde daha fazla tercih ediliyor. Şahin, kış çayının boğaz ağrısını hafifletmeye, iltihapları azaltmaya ve soğuk algınlığına karşı vücudu güçlendirmeye yardımcı olduğunu belirtiyor.
Kış Çayı Nasıl Hazırlanır?
Kış çayını hazırlamak oldukça basit. Aktar esnafı, kış çayının bardağa bir tutam eklenip üzerine sıcak su ilave edilmesiyle hazırlandığını belirtiyor. Ardından çayın 10 dakika kadar demlemesi bekleniyor. Bal eklemek de isteğe bağlı olarak önerilen bir seçenek. "Çaydanlıkta kaynatmaya gerek yok, sadece demleme usulüyle içilebilir" diyen Şahin, çayın tüketilmesinin kolay olduğunu da sözlerine ekledi.
![Kışın vazgeçilmezi: Bin bir derde deva! Bunu içen kolay hastalanmıyor](https://www.iscihaber.net/uploads/haberler/2025/1/6266-grip-nezle-ve-bogaz-agrisina-iyi-gelen-kis-cayi.webp)