"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
18°
34,2416 %-0.12
37,1065 %0.29
2.316.775 %2.214
3.002,75 0,33
Ara
İşçi Haber Yaşam Hamsi avında kritik tehlike: Gelecek nesiller için hamsi kalmayabilir

Hamsi avında kritik tehlike: Gelecek nesiller için hamsi kalmayabilir

Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, hamsi avcılığındaki yoğun baskının, hamsinin insan gıdası olarak tüketim miktarını azalttığını ve gelecekte hamsinin kalmayabileceğini vurguladı. Aydın, hamsinin besin olarak önemine dikkat çekerken, palamutun da daha uygun fiyatlarla tüketilmesi gerektiğini belirtti.

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, balık unu ve balık yağı üretimi için yapılan hamsi avının, insan gıdası olarak avlanan hamsinin sonunu getirebileceğini ifade etti. Aydın, "Hamsinin üzerinde ciddi bir av baskısı var. Gelecek dönemlerde bu şekilde devam edersek kesinlikle hamsiden faydalanamayacağız. Yani insan gıdası olarak stoklarımız ciddi şekilde zarar görmekte." dedi.

‘’5-6 yıldır Türk halkı hamsi tüketememekte''

1 Eylül itibarıyla başlayan av sezonunun ardından Karadeniz'deki balık tezgahları hareketlenirken, balıkçılar palamut bereketiyle sezonu açsa da hamside beklenen verimi elde edemedi. Karadeniz'de avlanabilir boyu 9 santimetrenin altında kalan hamsinin popülasyonu olumsuz yönde etkilendi. Özellikle Gürcistan ve Abhazya bölgesinde, balık unu ve balık yağı üretimi için yapılan hamsi avcılığı, insan gıdası olarak tüketilen hamsinin popülasyonunu baskı altında bıraktı.

ODÜ Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın, hamsinin insan gıdası olarak tüketilmesinin önemine dikkat çekerek, "Bu miktarlarda hamsi avlanması, halkın tüketimine arz edilmediğinden dolayı, '5-6 yıldır neredeyse Karadeniz halkı ve Türk halkı hamsi tüketememektedir.' desek yalan olmaz. Hamsinin, değerli bir balık olarak balık unu ve balık yağında değil, insan gıdası olarak tüketilmesi gerekmektedir. Hamsiyi kesinlikle insan gıdası olarak değerlendirmek zorundayız. Bu yıl avlayacağımız hamsilerin, geçen yıl Gürcistan ve Abazya bölgesinde avlandığını düşünürsek, bu sene hamsi avlayacağımızı düşünmüyorum," dedi.

"BU GİDİŞLE GELECEK NESİLLERE HAMSİ BIRAKMAMIZ ZOR"

Hamsi üzerindeki av baskısına dikkat çeken Aydın, "Türk halkı da bu durumun farkında; hamsi yiyemiyoruz. Bu durum, hamsi stoklarının ciddi şekilde zarar gördüğünü gösteriyor. Üzerinde büyük bir av baskısı var. Eğer bu şekilde devam edersek, kesinlikle hamsiden faydalanamayacağız. İnsan gıdası olarak stoklarımız büyük zarar görmekte. Gelecek nesillerimize hamsi bırakmamız bu gidişle zor görünüyor. Stoklar ciddi tahrip görebilir." dedi.

"PALAMUTU DAHA UCUZ YEMELİYİZ"

Av sezonunun başlamasıyla palamudun tezgahları hareketlendirip, daha uygun fiyatlarla tüketilmesi gerektiğini vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

"1 Eylül itibarıyla sezon açıldıktan sonra palamut avcılığı yoğun şekilde devam ediyor. Belirli yıllarda, 5-10 yılda önemli palamut avları yapılabiliyor. Bilimsel açıdan bakıldığında, 'küçük pelajik' olarak adlandırdığımız balık gruplarında düşüş ve artış dönemleri olabilir. Palamut da bu yıl böyle bir dönem geçiriyor ve balıkçılara ciddi bir geçim kaynağı sağlıyor. Ancak genelde palamudu 100 liraya yiyoruz. Umut ediyoruz ki bu kadar bol palamut avlanırken, halkımız daha uygun fiyatlarla palamut tüketebilsin."

On senedir balıkçılık yapan Selahattin Şahin, "Bu sene oldukça fazla palamut yakalanıyor. Hamsi, denizin yemi olduğu için bu yıl hamsinin fazla olacağını düşünmüyorum." dedi. 40 yıldır balıkçılık yapan Resul Öz ise, "Bu sene hamsi, palamudun çok olmasından dolayı biraz düşük. Eğer hamsi bu şekilde avlanmaya devam ederse, ilerleyen yıllarda tükenebilir." ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *