Türkiye'de yaşanan ekonomik daralma ve yüksek faiz oranları, taşıt kredilerine olan talebi azaltmış ve ikinci el otomobil pazarını daraltmıştı. Bu durum, galericilerin baskısıyla yeni düzenlemelerin ortaya çıkmasına neden oldu.
27 Ağustos 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği, yetki belgesi bulunmayan işletmelerin ikinci el otomobil ilanı vermelerini engelliyor. Ayrıca, bireysel kullanıcılar için de bir takvim yılı içinde en fazla üç ikinci el araç satışına izin verilecek. Bu değişiklik, dengesiz fiyat politikalarına karşı bir önlem olarak değerlendiriliyor, çünkü bazı bireyler otomobil alım-satım işlemlerini ticari faaliyet olarak göstermeden gerçekleştiriyordu.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
İnternet üzerinden otomobil satışını düzenleyen platformların da yeni kurallara uyması zorunlu hale getirildi. Araç satış yetki belgesi olan platformların yerine getirmesi gereken kurallar şunlar:
Başkalarına ait motorlu kara taşıtlarının pazarlama ve satışına yönelik ilanlara elektronik ortam sağlayan platformlar aşağıdaki hususlara uymakla yükümlüdür:
a) İşletmelerin üyeliğinin veya kaydının yapılmasından ve yenilenmesinden önce Bilgi Sistemi üzerinden yetki belgesi kontrolü yapmak ve yetki belgesine sahip olmayan işletmelerin üyeliğine veya kaydına izin vermemek.
b) Gerçek kişinin adı, soyadı ve T.C. kimlik numarası ya da yabancı kimlik numarası ile telefon numarasını; tüzel kişinin unvanı ve telefon numarasını üyelikten veya ilanın yayımlanmasından önce doğrulamak. Her takvim yılında en az bir defa bu bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek, güncellenmesini sağlamak ve bu bilgileri beş yıl süreyle saklamak.
c) İlan veren gerçek kişilerin ad soyad bilgilerinin tam ad ve soyadı veya tam ad ve soyadın/soyadlarının baş harflerini ve varsa tescil edilmiş işletme adını, tüzel kişilerin ise tescil edilmiş unvanını ve varsa işletme adını içerecek şekilde gösterilmesini sağlamak.
ç) İlana konu taşıtın ilan veren kişiye veya ilan verenin gerçek kişi olması halinde birinci ve ikinci derece kan hısımlarına veya eşine ait olduğunu ya da ilanı veren kişinin ilana konu taşıt sahibi tarafından yetkilendirildiğini ilanı yayımlamadan önce Bakanlığın elektronik sistemleri üzerinden doğrulamak.
d) İlanlara ilişkin talep ve şikâyetlerin internet tabanlı iletişim yöntemlerinden en az biri ve telefon aracılığıyla iletebilmesi için müşteri hizmetleriyle iletişim imkânı sunmak. Bu talep ve şikâyetlerin etkin şekilde yönetilerek sonuçlandırılmasını sağlamak.
e) Piyasa yapısını bozucu veya tüketiciyi yanıltıcı ilanları önlemeye yönelik tedbirleri almak.