"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.406.178 %-0.415
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Yaşam İklim değişikliğinin kasırgalar üzerindeki etkisi

İklim değişikliğinin kasırgalar üzerindeki etkisi

Kasırgalar daha kalabalık bölgelere yayılacak

Yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin tropikal kasırgaların yelpazesini genişleteceğini ve milyonlarca insanı bu yıkıcı fırtınalara karşı savunmasız hale getireceğini söylüyor.

Şu anda, bu kasırgalar esas olarak ekvatorun kuzey ve güneyindeki tropikal bölgelerle sınırlıdır. Ancak araştırmacılar, yükselen sıcaklıkların bu hava olaylarının orta enlemlerde oluşmasına izin vereceğini söylüyor. Bu alan New York, Pekin, Boston ve Tokyo gibi şehirleri içerir.

Çalışma yayınlandı Nature dergisinde Yerbilimleri içinde. Katılan bilim adamları, çalışmalarının bu yüzyılın sonuna kadar gösterdiğini, siklonların muhtemelen üç milyon yıldan daha geniş bir aralıkta meydana geleceğini söylüyorlar.

Alpha subtropikal fırtına Eylül 2020'de Portekiz'e indiğinde, kasırganın neden olduğu nispeten küçük hasar birkaç manşet oldu. Ancak bilim adamları için bu oldukça önemli bir olaydı. Yale Üniversitesi'nden fizikçi Dr Joshua Studholme, "Bunu daha önce gözlemlememiştik" dedi.

"Geleneksel bir tür orta enlem fırtınası yaşadınız, bu tür bozuldu ve çürümesinde, tropikal bir siklonun oluşması için doğru koşullar oluştu ve bu daha önce Portekiz'e olmamıştı."

Dr Studholme, ısınan bir iklimin, dünya nüfusunun çoğunun yaşadığı ve çoğu ekonomik faaliyetin gerçekleştiği orta enlemlerde bu tür fırtınaların daha fazla oluşumunu göreceğini öngören bu yeni çalışmanın baş yazarıdır.

Dünya ısındıkça ekvator ve kutup bölgeleri arasındaki sıcaklık farkının azalacağını ve bunun jet akımlarının akışını etkileyeceğini açıkladı. Normalde, bu yüksek irtifa hava nehirleri, kasırgalar için bir tür sınır muhafızı görevi görerek onları ekvatora daha yakın tutar.

"İklim ısındıkça, orta enlemde meydana gelen bu tür jet akımı aktivitesi zayıflayacak ve aşırı durumlarda ayrılacak ve bu tür siklon oluşumunun gerçekleşmesine izin verecek."

İklim değişikliğinin kasırgalar üzerindeki etkisi

İnsan kaynaklı iklim değişikliğinin kasırgalar üzerindeki etkisi sorusu geçmişte tartışmalıydı, ancak son araştırmalar bağlantıların daha net hale geldiğini gösteriyor. Geçen Ağustos ayında, Hükümetler Arası İklim Değişikliği Paneli, ısınma iklimi bilimi ile ilgili altıncı değerlendirme raporunun ilk bölümünü yayınladı.

Yazarlar, kasırgalar ve tropikal siklonlarla ilgili olarak, insan etkisinin kanıtlarının güçlendiğine "yüksek güven duyduklarını" söylediler.

IPCC, "Yoğun tropik siklonların oranı, ortalama en yüksek tropikal siklon rüzgar hızları ve en yoğun tropikal siklonların en yüksek rüzgar hızları, artan küresel ısınmayla birlikte küresel ölçekte artacaktır." Dedi.

Çarşamba günü yayınlanan yeni araştırma, gelecekte tropik siklonların önceden düşünülenden daha geniş bir aralıkta meydana gelebileceğini göstermek için çok sayıda kanıttan yararlanıyor.

Dr Studholme, "Yaptığımız şey, fırtınaların kendi içinde devam eden fizik ile gezegen ölçeğindeki atmosferin dinamikleri arasındaki bağlantıları açıklığa kavuşturmak" dedi.

"Bu zor bir problem çünkü bu fizik, modern bilgisayarlarda çalıştırılan sayısal modellerde iyi bir şekilde simüle edilmemiş." diye ekledi.

Bu fırtınaların muhtemel genişlemesi, özellikle ısınmanın diğer etkileri devreye girdiğinde, dünya için önemli bir tehlike oluşturuyor.

 

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *