Yüzyıllar boyunca tüm imparatorlukların beğendiği hem Doğunun hem de Batı’nın buluştuğu yer olarak anılan İstanbul, dünyanın en güzel metropol şehirlerinden biridir. Osmanlı Devleti’nin fethinden sonra görkemli bir şehir olmaya devam ederek birçok kültüre ev sahipliği yapmıştır.
Ayasofya Cami
Ayasofya, 1000 yılı aşkın bir süredir dünyanın en büyük kapalı alanını kaplayan devasa kubbesi (102 fit veya 31 metre çapında) ile Roma mühendisliğinin bir şaheseridir.
Bizans İmparatoru I. Justinianus tarafından, 532-537 yılları arasında İstanbul'un tarihî yarımadasındaki eski şehir merkezine inşa ettirilmiştir. Bazilika planlı bir patrik katedrali olup, 1453 yılında İstanbul'un Osmanlılar tarafından fethedilmesinden sonra Fatih Sultan Mehmed tarafından camiye dönüştürülmüştür. Bakanlar Kurulu Kararnamesi ile 1934 yılında müzeye dönüştürülmüş ve 1935 – 2020 yılları arasında müze olarak hizmet vermiştir.[3] 2020 yılında Danıştay'ın 1934 tarihli kararnameyi iptal etmesi üzerine yapının müze statüsü iptal edilmiş ve Cumhurbaşkanlığı Kararıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek tekrar cami statüsü kazanmıştır.
Dünyanın en önemli ibadet yerlerinden biri olan Ayasofya’nın ibadete açıldığı gün İmparator Justinianos’un, “Tanrım bana böyle bir ibadet yeri yapabilme fırsatı sağladığın için şükürler olsun” dediği ve Kudüs’teki Hz. Süleyman Mabedi’ni kastederek “Ey Süleyman seni geçtim” diye bağırdığı rivayet ediliyor.
Ayasofya Camisi Nerede, Nasıl Gidilir?
Açık Adres: Ayasofya meydanı Sultanahmet- Fatih/ İstanbul
Tramvay: Ayasofya camisine bağlı, Bağcılar, Kabataş, Tramvay hattı ile Gülhane ve Sultanahmet duraklarını kullanabilirsiniz.
Tren: Halkalı- Sirkeci Banliyö tren hattı ile Sirkeci’ye daha sonrada tramvay hattı ile Ayasofya camisine ulaşabilirsiniz.
Vapur: Anadolu yakasından gelecekler için Kadıköy- Eminönü ve Üsküdar- Eminönü vapurlarını kullanabilirsiniz.
Otobüs: İstanbul’un her yerinden belediye ve halk otobüslerini tercih ederek, Ayasofya’ya gidebilirsiniz.
Topkapı Sarayı Müzesi
İstanbul’da gezilecek yerler arasında olan Topkapı Sarayı gerek tarihi bakımından gerekse gezilecek turistlik yerler arasında ilk sırada yer almaktadır. Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Topkapı Sarayı, 400 senelik bir imparatorluğu yönetimini icra ettiği yerdir. Bu bakımdan da yaşanılan dönemin tarihi simgeleri yansıtmasıyla da o dönem hakkında birçok fikir edinmesini sağlar.
Dünyada dikkat çeken tarihi yapıt olan Topkapı Sarayı, 1260- 1478 yılları arasında inşa edilmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in idaresi altında eğitim ve sanat merkezi alanı olarak kullanılmıştır. Sarayın içi ve dışı olmak üzere döneminin en iyi motiflerini barındırarak kutsal emanetler, hazineler, mühür, kitap ciltleme, mücevher ve kutu işçiliğinin yanı sıra yazıtların en güzel örneklerini barındırıyor.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşundan sonra 3 Nisan 1924 yılında müzeye dönüştürülmüş.
Topkapı Sarayı Nerede, Nasıl Gidilir?
Açık Adres: Topkapı Sarayı, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde, Sultanahmet meydanının arka taraflarında yer alıyor.
Topkapı Sarayına birçok ulaşım aracıyla gidebilirsiniz;
Tramvay: Bağcılar- Kabataş arası Tramvay’ın T1 hattı) Sultanahmet durağında inilmesi gerekiyor.
Vapur: Üsküdar veya Kadıköy‘den geliyorsanız, önce şehir hatları vapurları ile Eminönü‘ne gelip, Eminönü’nden de tramvay ile Topkapı Sarayı’na geçebilirsiniz.
Otobüs: İETT Belediye Otobüs sefer ve durakları için İETT Hat ve Durak Arama ve şehir hatları vapurları için İstanbul Şehir Hatları Vapur Seferleri sayfasına bakarak, kolaylıkla gidebilirsiniz.
Topkapı Sarayına Giriş Ücreti Ne Kadar?
Topkapı Sarayı giriş ücreti;
Topkapı Sarayı + Aya İrini bileti: 60 TL
Harem Bileti: 40 TL
Topkapı Sarayı + Harem + Aya İrini bileti: 90 TL
Müze Kart geçerli (Harem ve Aya İrini hariç).
Not: Bilet fiyatları ve ziyaret saatleri dönem içerisinde değişebilmektedir. Lütfen millisaraylar.gov.tr adresinden de kontrol ediniz.
Topkapı Sarayı’nın Açılış ve Kapanış Saatleri?
Topkapı Sarayı, salı günleri haricinde her gün 09:00 – 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Yerebatan Sarnacı
İstanbul’da gezilecek yerler arasında en görkemli tarihsel yapılarından biri olan Yerebatan Sarnıcı, köklü bir tarihe sahiptir. Bizans döneminin kültürünü yansıtan yapıt dönemindeki Bizans halkının su ihtiyacını karşılamak adına yaptırılmıştır. Tasarım olarak suyun içerisinden ve sayısız gibi görünen mermer bulunduğu yerde Bazlika bulunduğundan halkın dilinde Bazlika Sarnıcı olarak diline yerleşmiştir.
Yerebatan Sarnıcı, 6’ncı yüzyılda (532) Bizans İmparatoru I. Justinianus için inşa edilmiş, 2 basamaklı taş bir merdivenle inilirken içerisinde her biri 9 metre yüksekliğinde 336 sütun ile görkemli Medusa başı bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş. tarafından işletilen Yerebatan Sarnıcı, müze olmanın yanı sıra, ulusal ve uluslararası birçok etkinliğe ev sahipliği ediyor.
Yerebatan Sarnıcı Nerede, Nasıl Gidilir?
Lokasyon: Yerebatan Sarnıcı, Fatih ilçesinin Sultanahmet semtinde, Sultanahmet meydanına yakın bir konumda, yüzünüzü Ayasofya Camii’ne çevirdiğinizde sol kolunuzun istikametinde yaklaşık 200 metre mesafede, tramvay yolunun diğer tarafında yer alıyor.
Ulaşım: Sultanahmet’e en kolay ulaşım yolu Bağcılar-Kabataş arası Tramvay (T1 hattı). Tramvay’ın Sultanahmet durağında inmeniz gerekiyor.
Tramvay: Eğer Taksim‘den geliyorsanız, füniküler ile Kabataş’a inip, Beşiktaş‘tan geliyorsanız otobüs ile veya yürüyerek Kabataş’a gelip, Kabataş‘tan da tramvay ile Yerebatan Sarnıcına gidebilirsiniz.
Buna ek olarak; Üsküdar veya Kadıköy‘den geliyorsanız, önce şehir hatları vapurları ile Eminönü‘ne gelip, Eminönü’nden de tramvay ile ulaşım sağlayabilirsiniz.
Önemli Not; Sultanahmet meydanı ve çevresi araç trafiğine kapalı olduğundan dolayı, Sultanahmet’e özel aracınız ile gelmenizi tavsiye etmiyoruz.
Yerebatan Sarnıcı Ziyaret Saatleri ve Giriş Ücretleri?
Açılış Kapanış
Yerebatan Sarnıcı haftanın her günü 09.00 – 18.30 saatleri arasında ziyarete açıktır. Genellikle resmî tatil günleri ile dini bayramların birinci günleri kapalıdır.
Bilet Fiyatları
1- Yerli Ziyaretçi: 15,00 TL
2- Yabancı Ziyaretçi: 30,00 TL
3- Öğrenci – Öğretmen: 5,00 TL
4- Müzekart geçerli değildir.
5- Çırağın Sarayı
Osmanlı döneminin önemli eserlerinden birisi olan Çırağın Sarayı, eşsiz bir tasarıma sahiptir. İlk olarak mimari yapısıyla dikkat çeken Çırağın Sarayı’nı yapan kişiler Osmanlı döneminde yaşayan Barkis Balyan ve Kirkor Narsisyan’dır.
İstanbul’un Beşiktaş ilçesinde yer alan Çırağın Sarayı, Altın yaldızlı mobilya seçimlerinin yapıldığı sarayda her bir detaya özen gösterilmiştir. Bunun yanı sıra zengin görünümlü sütunları bulunan Çırağan Sarayı'nda odalarda özel halılar bulunur.
Çırağın Sarayına Nasıl Gidilir?
İstanbul’da gezilecek yerler arasında Boğaza hâkim manzaraya sahip olan Çırağın Sarayına ulaşım oldukça basittir. Türkiye’nin farklı noktalarında yaşayan kişilerin lokasyona ulaşması için ilk olarak İstanbul’a gelmeleri gerekir.
İstanbul’un birçok noktalarında Çırağın Sarayına ulaşım yeri vardır ve toplu taşıma araçları ile kolaylıkla gidilebilir. Beşiktaş'ın Çırağan Caddesi'ndeki sahil şeridinde yer alır.
- İstanbul Modern Sanat Müzesi
2004 yılında halkın hizmetine açılan ilk modern sanat m
Müzesi olma unvanına sahip olan İstanbul Modern Sanat Müzesi, sanat severlerin mutlaka gezip görmesi gereken yerlerden biridir.
8 bin metrekarelik alan üzerine inşa edilmiştir ve kurulduğundan bu yana binlerce yerli ve yabancı kendi bünyesine konuk etmiştir. Müzenin içerisine girildiğinde göze sergiler ve galeriler çarpsa da bunun yanı sıra içinde sinema, kütüphane, restoran, ücretsiz eğitim programları, sosyal proje çalışmaları ve atölyeler yer alıyor.
İstanbul Modern Sanat Müzesi Bilet Fiyatları Ne Kadar?
Haftanın her günü açık olan İstanbul Modern Sanat Müzesi için bilet fiyatları;
1- Tam 35 TL, 10 kişi ve üzeri gruplar 28 TL,
2- İndirimli ise 20 TL.
3- Öğrenciler, öğretmenler ve 65 yaşın üzerindeki kişiler indirimli biletlerden faydalanabiliyor.
4- 12 yaşın altındaki çocuklar, ICOM VE CIMAM kart sahipleri ve engelliler içinse müzeye giriş ücretsizdir.
5- Perşembe günleri ‘Sizin Perşembeniz’ sloganı adı altında müzeye ücretsiz olarak giriş yapabilirsiniz.
. 6- İstanbul Modern Sanat Müzesi için 75 TL’den başlayan yıllık üyelik yaptırıldı takdirde, yıl boyunca müzeye ücretsiz giriş, misafir ziyaretçilere indirim, sergi açılışları için davetiye, sinema programlarına ücretsiz katılım gibi pek çok avantajdan faydalanılabilir.
İstanbul Modern Sanat Müzesi Ziyaret Saatleri
Haftanın her günü açık olan İstanbul Modern Müzesi, Ocak’ta, Kurban ve Ramazan bayramlarının ilk günlerinde kapalıdır. Perşembe günleri saat 10:00 – 20:00 arasında, diğer günler ise saat 10:00 – 18:00 arasında ziyaret edebilirsiniz.
Beyoğlu ilçesinde yer alan İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne gitmek için pek çok ulaşım alternatifi bulunuyor. Hacıosman-Taksim metrosu üzerindeki Şişhane durağında inerek ortalama 5 dakika bir yürüyüş sonucunda müzeye ulaşabilirsiniz. Ayrıca müze Pera Palace, Pera Müzesi ve Soho House İstanbul ile aynı cadde üzerinde bulunuyor.
Anadolu yakasından seyahat edecekler ise Karaköy’e kadar vapurla gelip İstanbul Modern Sanat Müzesi’ne yürüyebilecekleri gibi, Karaköy-Beyoğlu tarihi füniküleri de kullanabilirsiniz.