"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Rain and snow
2°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
36,4592 %0.37
38,1983 %-0.2
3.527.298 %-0.291
3.438,13 0,27
İşçi Haber Yaşam İstanbul’un unutulmaz 1987 kışı: Kar fırtınası şehri nasıl felç etti?

İstanbul’un unutulmaz 1987 kışı: Kar fırtınası şehri nasıl felç etti?

İstanbul, 1987 Mart ayında yaşadığı tarihi kışla hafızalara kazındı. Şiddetli kar fırtınası, şehri adeta felç etti. Ulaşım durdu, hayat bir anda durma noktasına geldi. İşte o unutulmaz kışın detayları…

İstanbul, 1987 Mart’ında yaşadığı tarihi kar fırtınası ile zor günler geçirdi. 4 Mart sabahı, bir anda şiddetli kar ve tipi ile karşılaşan İstanbullular, o günden sonra kenti etkisi altına alan fırtına ile adeta felç olmuştu. Kar fırtınası, İstanbul’un önemli ulaşım aksını, Boğaziçi Köprüsü’nü bile etkileyerek, şehirdeki hayatı durma noktasına getirdi.

1987 yılında kar fırtınası 10 gün sürdü

1987’de meteorolojik tahminler günümüz kadar gelişmemişti ve İstanbul, fırtınaya hazırlıksız yakalandı. Şehri etkisi altına alan kar, bazı bölgelerde 1 metreyi bulmuştu. Kandilli Rasathanesi’nin verilerine göre, 4-14 Mart tarihleri arasındaki günlük ortalama hava sıcaklığı sıfırın altında 2,2 derece olarak kaydedilmişti. Fırtına ve kar, İstanbul’da hayatı adeta durdurdu.

İstanbul’un her köşesine ulaşım sağlanması neredeyse imkansız hale geldi. Avcılar ve Tekirdağ bağlantıları tamamen kesildi, şehre giriş çıkışlar durdu. Uçak seferleri iptal edilirken, trenler de çalışamaz hale geldi. Esnaf kepenk açamazken, halk da işine gidemedi. Trafikteki araçlar ve şehirdeki insanlar, karla kapanan yollar nedeniyle sıkışıp kaldı.

Fırtına nedeniyle elektrik ve telefon hatlarında büyük arızalar yaşandı. Bu sorunların yanı sıra, Ömerli Barajı’ndaki pompa arızası şehre su teminini zorlaştırdı ve İstanbul’da ciddi bir su sıkıntısı başladı. Kent, büyük bir krizle karşı karşıya kaldı. Tüm okullar ve üniversiteler tatil edilirken, kamu kurumlarında da üç gün boyunca kar tatili ilan edildi.

Cenazeler defnedilemedi, Gıda sıkıntısı yaşandı

İstanbul’da yaşanan kar fırtınası, hayatın tamamen durmasına neden oldu. Ahırkapı, Sarayburnu ve Büyükçekmece gibi bölgelerde donarak ölen insan haberleri geliyordu. Cenazeler, kar nedeniyle defnedilemedi. Üç gün boyunca cenaze defin işlemleri yapılamazken, fırınlar çalışmaya devam etse de Bayrampaşa Hali’ne gelen sebze ve meyve kamyonları ulaşamadığı için büyük bir gıda sıkıntısı baş gösterdi.

O unutulmaz kış, 10 gün sürdü. 14 Mart’ta karın yerini yağmura bırakması ve güneşin yüzünü göstermesiyle İstanbul rahat bir nefes aldı. Ancak kar o kadar yoğun yağmıştı ki, yerden kalkması neredeyse bir ay sürdü.

1987 Mart kışı, İstanbul'un hafızasında yer etmiş bir felakettir. Kar fırtınasının şehri hazırlıksız yakalaması, İstanbul’un altyapısının ne kadar zayıf olduğunu gözler önüne serdi. O dönemde yaşanan aksaklıklar, günümüzde daha iyi önlemler alınması için birer hatırlatıcı oldu. 1987 kışında yaşanan bu büyük felaket, aynı zamanda İstanbul halkının dayanışma gücünü de ortaya koydu.