Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adap içinde camide kalmak ve ibadetle meşgul olmak anlamına gelen "itikaf", ramazanın son 10 gününde gerçekleştiriliyor. Bu sünneti yerine getirmek isteyen Müslümanlar, bayramın ilk gününe kadar 24 saatlerini ibadete ayırmaya çalışıyor.
İTİKAF NEDİR?
İtikâf, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın, beş vakit namazı cemaatle kılmak ve Allah’a yakınlık kazanmak amacıyla bir camide belirli bir süre ibadet etmesidir.

İTİKAF NE ZAMAN BAŞLIYOR?
Peygamber Efendimizin Ramazan’da ve özellikle bu ayın son on gününde itikâfta bulunduğunu bildiren birçok hadis-i şerif vardır. Ramazan ayı 28 Mart Cumartesi günü bittiğine göre 2025 yılında itikafa 19 Mart Çarşamba gününden itibaren girilmesi gerekiyor.

İTİKAFA NASIL GİRİLİR?
Ramazan ayının son on gününde, gece gündüz bir camide ibadet ederek geçirilen süreye itikâf denir. Ramazan-ı şerifte itikâf, müekked sünnet olarak kabul edilir. Ancak, itikâf sünnet-i kifâye olduğu için, bir mahallede birkaç kişi itikâfa girerse diğerlerinin bu sünneti yerine getirmesi gerekmez. İmkânı olanların itikâfa girmesi tavsiye edilir.
İtikâf sırasında yapılabilecekler:
- Camide yiyip içilebilir, dinlenilebilir ve yatılabilir.
- Abdest almak için dışarı çıkılabilir.
İtikâfın Faziletleri
İtikâf yapan kişinin kazandığı sevaplar, hadislerle açıklanmıştır:
- Günahlardan uzaklaşmak ve her iyilik gibi sevap kazanmak: "İtikâfta olan, günahlardan uzaklaşır, her iyiliği işlemiş gibi sevaba kavuşur." [İbni Mace]
- Köle azat etmek kadar sevap kazanmak: "Bir devenin iki sağımı kadar itikâf eden, bir köle azat etmiş gibi sevab kazanır." [Tenvir]
- İki defa nafile hac sevabı: "Ramazanda on gün itikâf eden, iki defa [nafile] hac yapmış gibi sevab kazanır." [Beyhekî]
- Cehennemden uzaklaşma: "Allah rızası için bir gün itikâf, insanı Cehennemden çok uzaklaştırır." [Taberanî]

KADINLAR İTİKAFA GİREBİLİR Mİ?
Kadınlar camide itikâf yapmaz. Evdeyse şarta bağlıdır. Eğer mescid olarak kullandıkları bir oda varsa, o odada itikâfa girebilirler. Yemek yapmak, temizlik gibi ev işlerinin hiçbiri yapılmaz. Sadece ibadetle uğraşılır. Abdest gibi zaruri işleri yapmanın mahzuru olmaz.
