İkbahar aylarında Anadolu'da görülen, genellikle ikindi vakitlerinde görülen kısa süreli ama şiddetli olan sağanak yağmurlardır. Türkiye'nin iç ve Orta Anadolu bölgelerinde görülen ve halk arasında 'kırkikindi yağmuru' olarak bilinen bu yağmur türü ne zaman başlar? Bu yağışlara Kırkikindi yağmurları denmesinin sebebi nedir?
KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NE ZAMAN?
İstanbul'da önümüzdeki hafta hava durumu tahminlerine göre, 23 ve 24 Nisan tarihlerinde sağanak yağışlar yer yer etkili olacak. Bu yağışların, kırkikindi yağışları olarak bilinen, kısa süreli ve yoğun yağışlar şeklinde görülebileceği öngörülmektedir.

KIRKİKİNDİ YAĞIŞLARI NEDEN OLUŞUR?
Farklı özelliklere sahip araziler (örneğin ısı kapasitesi ve albedo açısından), güneş ışınlarından farklı derecelerde etkilenir. Bu durum, yer yüzeyine yakın atmosfer tabakasında farklı oranlarda ısınmaya neden olur. Yüzeyde oluşan bu sıcaklık farkları, yoğunluk farklarını da beraberinde getirir. Daha çok ısınan ve dolayısıyla daha düşük yoğunluğa sahip hava kütleleri yükselmeye başlar.Eğer bu yükselme (konveksiyon) yeterince güçlü olursa, gök gürültülü fırtınalar meydana gelir. Bu süreçte düşey rüzgâr kayması ve troposferin üst seviyelerindeki soğuk hava da önemli etkiye sahiptir.
Kırkikindi yağışları da diğer konvektif yağışlar gibi ani başlayan, kısa süreli ama şiddetli sağanaklar şeklinde görülür. Genellikle birkaç saatten uzun sürmez ancak önemli miktarda yağış bırakabilir. Uygun atmosferik koşullarda dolu yağışı da görülebilir.
