İskenderun Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Vedat Yeğin, kısmi felçli hastaların fizik tedavisinde faydalı olacak taşınabilir bir el dış iskeleti geliştirdi.
Yeğin, 2019 yılında şeker ve tansiyon rahatsızlığı nedeniyle kısmi felç geçiren ninesi Saliha Koç’tan ilham alarak bu alanda bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Felçli hastaların fiziksel tedavilerine katkı sağlamak amacıyla geliştirdiği giyilebilir el dış iskeleti, kol kaslarından alınan sinyallerle kontrol edilebiliyor.
Projesini doktora tezi olarak hazırlayan Yeğin, üç yıl süren çalışmasının ardından, günlük yaşamda kullanılabilir taşınabilir bir cihaz üretti. Bu cihazın en büyük avantajı, fizik tedavi seanslarına ek olarak hastaların evde kendi başlarına tedavi sürecine devam edebilmelerini sağlaması.
Yeğin, cihazın günlük kullanım için tasarlandığını ve fizik tedavi merkezlerinde genellikle sınırlı sürelerde kullanılan cihazlardan farklı olarak sürekli kullanım imkânı sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, cihazın arayüz yazılımı sayesinde doktorlar, hastalarının tedavi sürecini anlık olarak takip edebiliyor. Yazılım, hastanın cihazı ne kadar süreyle kullandığını ve elini ne kadar aktif kullanabildiğini grafiksel olarak gösteriyor.