"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2640 %-0.03
37,0828 %0.06
2.315.429 %-0.49
3.028,02 0,00
Ara
İşçi Haber Yaşam Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Mevlid Kandili duası nasıl okunur?

Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Mevlid Kandili duası nasıl okunur?

Mevlid Kandili nedir? Mevlid Kandili'nde neler yapılır? Mevlid Kandili duası nasıl okunur? İşte Mevlid Kandili hakkında merak edilenler...

Hazreti Muhammed'in dünyayı teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed'in doğum gününün resmi törenlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.

Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun ilgi gören Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, besteli veya kendine has bir şekilde irticalen mevlit merasimlerinde okundu.

Diyanet İşleri Başkanlığınca Mevlid-i Nebi haftası bu yıl "Peygamberimiz, İman ve İstikamet" temasıyla 26 Eylül-2 Ekim arasında çeşitli etkinliklerle idrak edilecek.

Mevlit Kandili idrak edildi

MEVLİD KANDİLİ'NDE NELER YAPILIR?

İslam dininde mübarek olarak kabul edilen Mevlid Kandili'nde yapılan ibadetlerin, edilen duaların daha makbul olduğu kabul edilmektedir. Mevlid Kandili hadislerine göre kandilde yapılması tavsiye edilenler şu şekildedir;

1. ORUÇ TUTMAK

"Resûlullah Efendimiz doğduğum gün oruç tutarım buyuruyor, Peygamberimiz tuttuğuna göre, şükrâne olarak Cenâb-ı Hakk’a teşekkür olarak tutmakta ecir var, müstehabdır.

Resûlullah’a pazartesi günü oruç tutmanın fazileti soruldu. O da şöyle buyurdu: “O gün, benim doğduğum, peygamber olduğum (veya bana vahiy geldiği) gündür." (Müslim, Siyam 197, 198)

Bu hadisten yola çıkarak Hz. Muhammed'in doğduğu gün oruç tutmanın güzel olacağını belirtilmiştir. Ancak Hz.Muhammed'in (s.a.v) dünyaya gelişi bir bayram günü gibi sevinç verdiğinden ve bayramlarda oruç tutulmasının caiz olmaması nedeniyle Mevlid Kandili'nde oruç tutulsa da müstehabdır, tutulmasa da müstehabdır.

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (s.a.v.) dünyaya gelişici bir bayram günü gibi sevinç vericidir. Hayır işleri yapılır, sadaka verilir, yetim ve dul sevindirilir, Kur'an-ı Kerim okunur.

Mevlit Kandili bu gece idrak edilecek

2. SALAVAT GETİRMEK

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'e salavat getirmeyi Allah'u Teâla emretmiştir. Peygamber Efendimizin dünyaya geldiği bu gecede en önemli ibadetlerden biri de ona salavat getirmektir. Ayrıca hadis-i şeriflerde salavat getirenin bütün sıkıntılarının gideririleceği bildirilmiştir.

Salavat, İslam peygamberi Hz. Muhammed’e ve onun soyundan gelenlere saygı bildirmek için Müslümanlar tarafından okunan dualara denir. En yaygın biçimleri Allahüme salli âla seyyidina Muhammedin ve âla ali seyyidina Muhammed ile Sallallâhu aleyhi ve sellem şeklindedir.

3. KAZA VE NAFİLE NAMAZI KILMAK

Peygamber Efendimiz: “Namaz, gözümün nûrudur.” (Nesâî, Ahmed bin Hanbel) buyurmuşlardır. Hak dostları bu gecelerde namaz kılmanın ehemmiyetine dikkat çekmişler ve namaz borcu olanların kaza namazı kılmalarını tavsiye etmişlerdir. Kaza namazı olmayanların nâfile namaz kılınabiliceği bildirilmiştir.

Bugün Mevlit Kandili

MEVLİD KANDİLİ DUASI NASIL OKUNUR?

Mevlid Kandili gecesi gibi mübarek geceler, rabbimize duâ ve niyazda bulunma zamanlarıdır. İşte Mevlid Kandili duası;

Euzu Billahi Mineşşeytanirracim Bismillahirrahmanirrahim

Allahümme Salli âlâ Seyyidina Muhammedin ve âlâ Âli seyyidina Muhammed (Allahım peygamberimiz Hz.Muhammed'e (s.a.v.) ve aline evladu iyaline salatu selam ve esenlikler eyle ) Ey talihsizlerin sığınağı, Ey âcizlerin güç kaynağı, Ey dertlilerin tabibi, Ey yolda kalmışların yol göstereni!, Ey çaresizler çaresi! ve Ey her duada bulunana icabet eden ululuk tahtının Sultanı! İçinde bulunduğumuz bu Mevlid Kandili Gecesi hürmetine bizleri affeyle Ya Rabbi!

Elhamdülillahi Rabbil Alemin…

Ey mahlûkatı yoktan vâreden, hata ve kusurlarımıza bakmaksızın biz kullarına mağfiret kapısını açan, zayıfların yardımcısı, günahların bağışlayıcısı, âlemlerin tek sahibi olan Yüce Allahım!

Bizleri en güzel biçimde yarattın, sayısız nimetlerinin içerisinde bulunuyoruz. Bu nimetlerin en büyüğü, bize ihsan ettiğin İslam, iman ve Kur'an'dır. Bizleri ebediyen bu lütuftan ayırma ya Rabbi!

Sana sonsuz şükürler olsun Ya Rab! Sen bütün mahlûkata merhametli, bilhassa mü'minlere lütufkârsın. İnanmış insanlar olarak bizler de Senin huzuruna geldik, sana yönelip ellerimizi açtık, yalvarıyoruz, dualarımızı kabul eyleyip bizleri huzurundan boş çevirme ya Rabbi!

Kıyamet gününün tek sahibi Sensin. Bize orada lütfunla, merhametinle, ebedi saadetin ve cennetinle ikram eyle ya Rabbi!

Yalnız Sana kulluk eder ve yalnız senden yardım dileriz. Bizlere ilahi rahmet hazinenden bol bol yardım ihsan eyleyip bizleri ibadetin, itaatin hayırlı ve nurlu yolundan ayırma ya Rabbi!

İman ve hidayet üzere devamlı olmayı, müttakîlerin yolundan gitmeyi, şu kısacık dünya hayatımızı iffetimiz, şerefimiz ve haysiyetimizle geçirmeyi nasib eyle ya Rabbi!"

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *