Ramazan ayı, Van’daki tatlıcılar için oldukça yoğun geçiyor. İftar sonrası çayın yanına en çok tercih edilen tatlılardan biri olan güllaç, hafif yapısıyla tatlı severlerin ilgisini çekiyor. Van’daki ustalar, geleneksel tariflere sadık kalarak güllacın hem lezzetini hem de sağlıklı yapısını koruyor. Güllaç, sütlü tatlı sevenler için ideal bir seçim olmasının yanı sıra, Ramazan ayında artan talep ile tatlıcıların yoğun çalışma temposunu da artırıyor.
Van’da Ramazan Ayının Vazgeçilmezi: Güllaç
Van’da güllaç üretimi yapan tatlı ustası Orhan Çetiz, Ramazan ayının ardından güllacın büyük bir talep gördüğünü belirtiyor. "Günlük 20 ila 30 civarında tepsi güllaç üretiyoruz. Çikolatalı veya muhallebili güllaçlar yapılması da mümkün, ancak biz geleneksel tarifimize sadık kalarak cevizli ve fıstıklı güllaç yapıyoruz" dedi. Çetiz, Ramazan dışında güllaç üretimi yapmadıklarını ve sadece talep doğrultusunda üretim yaptıklarını sözlerine ekledi.
Güllacın en büyük avantajı, hafif bir tatlı olması ve sindirimi kolay yapısıyla özellikle iftar sonrası tercih edilmesidir. Hafif tatlı severlerin favorisi olan güllaç, içeriğindeki süt ve doğal malzemelerle vücuda zarar vermeden tatlı ihtiyacını karşılıyor. Ayrıca, ceviz ve fıstık gibi besleyici malzemelerle zenginleştirilen güllaç, geleneksel tatlardan vazgeçmek istemeyen Vanlılar için harika bir seçenek sunuyor.
Ramazan ayında güllaca olan yoğun talep, tatlıcıları zorluyor. Özellikle iftar sonrası tatlı ihtiyacı duyan vatandaşlar, güllacı tercih ediyor. Ustalar, Ramazan ayında güllaç üretimi için ekstra mesai yaparken, yoğun talebe yetişebilmek için adeta yarışıyorlar.
Sütlü bir tatlı olan güllaç, sindirimi kolaylaştıran yapısı ile Ramazan ayında iftar sonrası rahatlıkla tüketilebilir. İçeriğindeki süt, protein ve kalsiyum açısından zengin olan güllaç, aynı zamanda ceviz ve fıstık gibi besleyici malzemelerle güçlendirilerek, sağlıklı bir tatlı alternatifi sunuyor.
Kaynak: İHA