"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2719 %-0.01
37,0378 %0.01
2.304.300 %0.052
3.024,82 -0,10
Ara
İşçi Haber Yaşam Biri sizi sürekli izliyor mu? İşte Truman Sendromu...

Biri sizi sürekli izliyor mu? İşte Truman Sendromu...

Günümüzün gelişen teknolojileriyle birlikte ve popüler kültürün de etkisiyle azımsanamayacak kadar kişi, kendisinin gizlice kayda alındığını ve televizyonda yayımlandığını düşünmektedir. Ancak yaşanan bu durum Truman Sendromu'nun etkisinden kaynaklanmaktadır. Peki Truman Sendromu nedir? Belirtileri ve etkileri nelerdir? Hadi gelin bu ruhsal bozukluğu hep beraber inceleyelim...

Sizler de acaba izleniyor muyum hissine hiç kapıldınız mı ya da birilerinin gizlice sizi kayda alarak televizyonda yayımladığına? Eğer cevabınız evet ise Truman Sendromu'na yakalanmış olabilirsiniz. "Peki Truman Sendromu nedir?" diyorsanız gelin detayları birlikte inceleyelim.

ADINI FİLMDEN ALIYOR

Truman Show - Vikipedi

Adını 1998 yapımı "The Truman Show" filminden alan Truman Sendromu, sanrısal bir bozukluk olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Özellikle büyük şehirlerde yaşayan ve başarılı bir kariyere sahip olan insanlarda sıklıkla rastlanmaya başlayan bu sendrom The Truman Show filminde de yer aldığı gibi kişilerin, kendilerinin gizli kameralar tarafından izlenilip kaydedildiklerini ve bu görüntülerinin tv kanallarında yayımlandığını düşünmesidir. The Truman Show'da Truman gerçekten izlenip kaydedilse de bu kişiler gerçekten çekilmediği halde öyle hissederler. Bu kişiler kendilerini bir film setindeymiş gibi de hissedebilmektedir.

Ancak başarılı ve tanınmış insanların dışında, özellikle sosyal medyanın etkisiyle insanların kendilerini başkalarıyla karşılaştırmasının sonucunda başarısızlık hissi ve yetersizlik duygusu yaşayan insanlarda da bu sendrom ortaya çıkabilmektedir.

Offline Presents THE TRUMAN SHOW - American Cinematheque

SENDROMUN NEDENLERİ NELERDİR?

Konuya ilişkin günümüzde uzmanlar ve psikologlar tarafından yapılan değerlendirmede, birtakım gizli güçler tarafından gözlemlendiğine ve kendilerini kontrol eden birden fazla teknolojik mekanizmanın olduğuna inanan hastalarla karşılaşılabildiği açıklanmıştır. Ayrıca, söz konusu sendroma sahip bazı bireylerin ise uzaylı gibi insan dışı varlıklar tarafından yönetildiklerine inandıkları belirtilmiştir.

Sanrısal bozukluklar olarak ortaya çıkabilen sendrom, genellikle kuşkucu bireylerde ortaya çıkabildiği gibi aynı zamanda  psikotik rahatsızlık yaşayan bireylerde de zaman içerisinde gelişebilmektedir. 

Truman Sendromu genellikle psikiyatrik bir bozukluk olan paranoid şizofreni ile ilişkilendirilir. 

TRUMAN SENDROMU HANGİ BELİRTİLER İLE ORTAYA ÇIKAR? 

İlgi ve kayıtsızlık: The Truman Show'un düşündürdükleri... - Son Dakika  Kültür-Sanat Haberleri | Cumhuriyet

Truman Sendromu'na sahip bireyler, kendilerinin birer oyuncu olduklarını düşünmektedirler.

Ayrıca bu sendroma sahip kişiler, Truman Show filminde yer alan Jim Carrey’in canlandırdığı Truman Burbank karakteri ile benzer belirtiler göstermektedir. 

Belirtileri kısaca sıralayacak olursak ise şöyle:

-Sürekli İzlenme Korkusu 

-Olayları Yorumlama

-Şüphecilik 

-Gerçeklikten Kopma 

-Paranoya 

TRUMAN SENDROMU PSİKOLOJİK BİR RAHATSIZLIK MI?

Bu sendromun psikolojik bir rahatsızlık olarak kabul edilmemesine karşın belirtmek gerekiyor ki, Truman Sendromu'nun genellikle kişinin duygusal ve zihinsel refahını etkilemesinden dolayı bu tür düşünceleri veya inançları olan kişilerin profesyonel yardım almaları tavsiye edilmekte.

Öte yandan, Truman sendromunun ölçülebildiği ve literatürde yer alan kanıtlanmış  bir testi bulunmadığı bilinmektedir.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *