"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2549 %0.1
37,1235 %0.27
2.302.683 %-1.64
3.016,66 0,81
Ara
İşçi Haber Yaşam Sizce bir canlı ölümsüz olabilir mi? İşte karşınızda Turritopsis dohrnii

Sizce bir canlı ölümsüz olabilir mi? İşte karşınızda Turritopsis dohrnii

Bazı kişiler tarafından hayali kurulan ölümsüzlüğe sizce herhangi bir canlı sahip olabilir mi? İşte karşınızda turritopsis dohrnii. Ölümsüz denizanası olarak da bilinen bu canlıları gelin hep beraber inceleyelim.

"Biyolojik olarak ölümsüz canlılar" kategorisinde yer alan bu canlılar, dünya çapında ılıman ve tropik sularda yaşarlar. Küçük ve biyolojik olarak ölümsüz bir denizanası türü olan bu tür, fiziksel bir şiddete maruz kalmadıkları müddetçe asla ölmezler.

Bu sebeple de teknik olarak soylarını sonsuza kadar devam ettirebilirler.

İLK KEŞİF YILLARI

Bu türün ilk olarak 2000'li yıllarda duyulduğu bilinmesine karşın, ilk olarak konuya ilişkin bu bilginin paylaşılması ile sosyal medyada kısa sürede gündem olarak birçok soru ve tartışmayı da beraberinde getirdiği bilinmektedir.

Ölümsüzlük özelliği ile dikkatleri üzerine çeken bu tür, ilk olarak keşfedildiğinde Turritopsis nutricula olarak anılıyordu. Bu sebeple, ölümsüz olan bu tür ne yazık ki kitaplarda da Turritopsis nutricula olarak kayıtlara geçti. Ancak daha sonrasında yapılan çalışmalar ile bu canlı türünün T. dohrnii olduğu anlaşıldı. Günümüze gelindiğinde ise ölümsüz özelliği ile tanınan bu tür T. dohrnii olarak anılmaya devam etmektedir. 

NASIL ÖLÜMSÜZ OLABİLMEKTELER?

Birçok kişi tarafından merak edilen T. dohrnii'nin bu durumu nasıl gerçekleştirdiği sorusunun cevabına gelin hep beraber bakalım.

Ölümsüz denizanası olarak da bilinen T. dohrnii bunu gerçekleştirebilmek için şu gelişmeleri takip etmektedir; Tek başına yaşayan bir birey olarak cinsel olgunluğa ulaştıktan sonra, cinsel olarak olgunlaşmamış koloni aşamasına tamamen geri dönmektedir.

Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir kısım bulunmaktadır. "Biyolojik olarak ölümsüz" canlıların, insanların hayal ettiği gibi "ölümsüz" olmadığı gerçeğidir.

Bu durumu açıklamak gerekirse, eğer bu canlıların üzerine basacak, üzerlerine silahla ateş edecek veya herhangi bir diğer fiziksel şiddete başvuracak olursanız bu canlılar da diğer canlılar da olduğu gibi vücut bütünlüklerini yitirerek ölürler. Buradaki fark şudur; Biz insanlar üzerimizde hiçbir fiziksel şiddet olmasa bile en sonunda mutlaka ölecekken bu tür canlılar ise söz konusu fiziksel şiddetin yokluğunda sonsuza kadar varlıklarını devam ettirebilirler.

BU ÖZELLİĞE SAHİP BAŞKA CANLILAR VAR MI?

Öte yandan, merak edenler için hemen açıklayalım. Bu özelliğe sahip olan birkaç hayvan türü daha bulunmaktadır. Bunlar; Laodicea undulata ve Aurelia cinsi denizanalarıdır.

İşte, Laodicea undulata cinsi denizanası:

Laodicea undulata Archives - Linda I Photography

Bu görseldeki ise Aurelia cinsi denizanasıdır:

Dosya:Aurelia aurita 2.jpg - Vikipedi

ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ

İnsanların yaşlanma sürecini daha iyi anlamak için bilim insanları tarafından bu gizemli organizmaların sırları çözülmek istenmiş ve bu kapsamda birtakım çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 

Ayrıca, bazı bilim insanları tarafından yapılan açıklamada, bu tür canlıların rejeneratif (yenileyici) tıbba ilham verebileceği veya yaşa bağlı hastalıkların tedavisi için bilgi sağlayabileceği aktarıldı. 

Öte yandan, konuya ilişkin İspanya'daki Oviedo Üniversitesi'nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmalarda iki benzer denizanası türünün DNA'sını karşılaştırıldı ve ölümsüz denizanasında yaşlanmayı tersine çeviren genler belirlendi. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *