"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2516 %-0.04
37,0303 %0.04
2.300.788 %-0.329
3.027,33 -0,02
Ara
İşçi Haber Yaşam Sonu olmayan tartışma: Otomatik vites mi, manuel vites mi?

Sonu olmayan tartışma: Otomatik vites mi, manuel vites mi?

Geçmişten beri araba kullanıcıları tarafından tartışma konusu olan ve bir türlü ortak noktaya varılamayan "Otomatik vites mi yoksa manuel vites mi?" sorusuna bugün sizler için yanıt veriyoruz. İşte otomatik vites ile manuel vites arasındaki farklar...

Araç sahipleri tarafından manuel ve otomatik vites hakkında yapılan tartışmalar ve kıyaslamalar sürerken öte yandan yeni araç alacaklar da bu konu üzerinde tereddütler yaşamakta ve tercihini hangi yönde yapacağına dair birtürlü karar verememektedir. Biz de sizler için farklı sitelerden elde ettiğimiz bilgileri derleyerek otomatik ve manuel vites arasındaki farkları, avantajları ve dezavantajları gözler önüne serdik. 

Öncelikle temel farkı açıklayacak olursak, otomatik vites ile düz vites arasındaki temel fark şanzımanın, otomobil kullanıcısı yerine vites değiştiren vites kutusu işlevi görmesidir. Bu sayede manuel vitesli otomobillerdeki debriyajın da görevini üstlenirler.

OTOMATİK VİTESE YÖNELİK 'ÇABUK BOZULUYOR' ELEŞTİRİSİ

Manuel vites seven araç kullanıcıları tarafından sıklıkla dile getirilen 'Otomatik vites araçlar çabuk bozuluyor ve arıza verdiklerinde çok sorun yaşanıyor' eleştirisine sizler için cevap aradık. Gerçekten otomatik vites araçlar manuel araçlara göre çabuk bozuluyor mu? 

Otomatik vites arabaların fren balataları daha çabuk yıpranabiliyor. Ayrıca otomatik vites araçlarda kritik bir nokta da bulunuyor. 

Bu kapsamda eğer aşağıda vereceğimiz adımlara dikkat edilmezse bu durum çok yakın zamanda aracın şanzıman beynine, kavramasında, çeşitli mekanik ve elektronik aksamında sorunlar yaşatabilir bunun sonucunda da büyük faturalar ödemek zorunda kalabilirsiniz. 

İşte o adımlar:

Otomatik vites aracınızı park ederken D (DRIVE) vitesteyken öncelikle frene basmalı ve sonrasında aracı N (NEUTRAL) vitesine getirmelisiniz. 

Bu aşamadan sonra aracın el frenini çekmelisiniz ki yük el frenine binsin. Ayrıca bu sırada ayağınızı frenden de çekin.

Daha sonra tekrar vites kolunu P (PARK) moduna getirmeli ve kontağı bu aşamada kapatmalısınız.

Çoğu otomatik vites araç kullanıcısının yaptığı hata ise, aracı direk P (PARK) moduna getirip el frenini daha sonra çekmek oluyor. Böyle bir durumda yük şanzımana biniyor ve büyük maddi hasarlara sebebiyet veriyor. 

Öte yandan yapılan eleştirilerden olan, otomatik vites araçlarda arıza ve bozulma gibi sorunlar ile karşılaşılması durumunda onarım ücretleri daha yüksek maliyetlerde olmaktadır. Yani bu iddia da doğrudur.

MANUEL VİTES ARAÇLAR NE GİBİ AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR SAĞLAR?

  • Manuel vites araçlara yönelik yapılan değerlendirmede ilk olarak karşımıza düşük yakıt tüketimi çıkmaktadır. Özellikle akaryakıt fiyatlarındaki artışlar sonrası eğer daha ekonomik araç tercih etmek istiyorsanız ilk tercihiniz manuel vites araçlardan yöne olmalıdır. Manuel araçların daha ekonomik olmasının sebebi ise vitesin sürücü tarafından değiştirilmesidir.  
  • Bu madde de yine daha ekonomik tercihler de bulunmak isteyenler için. Manuel araçların sahip olduğu bir diğer avantaj da otomatik araçlara göre fiyatlarının nispeten daha  ucuz olmasıdır.
  • Otomatik araçlara göre yeni teknoloji ve motora çok fazla sahip olmayan manuel vites araçlar, arızalandığında otomatik araçlara göre daha az masraf çıkarmakta ve cebinizi korumaktadır. 
  • Eğer aracın kontrolüne tamamen sahip olmak istiyorsanız tercihiniz manuel araçtan yana olmalıdır. Çünkü otomatik araçlarda belli bir devir gücüne ulaşmadan vites değişmez ve bu nedenle de araç performansında pasif kalır ve kontrolü tam olarak sağlayamazsınız. Fakat manuel araçlarda hız, performans ve güç üçlüsü tamamen sizin kontrolünüz altındadır.  
  • Manuel vites araçların bakım masrafları da daha düşüktür. Özellikle de manuel araçlar içerisinden yaşı yüksek bir araç alıyorsanız, yaşayabileceğiniz bir arızada daha az masrafla karşı karşıya kalacaksınız. 

OTOMATİK VİTES ARAÇLAR NE GİBİ AVANTAJLAR VE DEZAVANTAJLAR SAĞLAR?

  • Otomatik araçlar, özellikle kullanımında bazı kritik uyarılara dikkat edilmediğinde büyük sorunlara yol açabilmekte ve yaşanan problemlerin onarım ücretleri manuel araçlara göre daha pahalıya patlamaktadır. 
  • Özellikle şehir içi trafikte kullanım kolaylığı sunan otomatik vites araçlar, sürücülerine daha konforlu bir sürüş deneyimi sağlar. Bu sayede trafik içerisinde yaşanan dur-kalk probleminden muzdarip olmaktan da kutulacaksınız. 
  • Sürücüye takip etmek için daha az değişken bırakan otomatik araçlar, daha konforlu bir sürüş sağlarken aynı zamanda yolun durumuna göre de sürüş tarzını otomatik olarak ayarlamaktadır. Ayrıca rahat bir kullanımın sebeplerinden biri de araçlarda debriyajın olmayışıdır.   

  • Öte yandan eğer araç kullanmayı yeni öğrenecekseniz otomatik araçlar, vites değiştirme zorluluğunu ortadan kaldırarak daha rahat bir sürüş eğitimi geçirmeniz sürecine katkı sağlar.

  • Ancak eğer otomatik bir araç  kullanmak istiyor ve ehliyetinizi de otomatik araç üzerine almak istiyorsanız söz konusu ehliyetinizle manuel araç kullanamazsınız. Ancak eğer manuel araç ehliyeti alacaksanız aynı zamanda otomatik vites araçları da kullanabilirsiniz. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *