"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı az bulutlu
9°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,2552 %0.34
43,8333 %0.15
4.076,87 % 0,33
3.251.223 %0.742
İşçi Haber Yaşam Tek bedende iki kalp taşınabilir mi?

Tek bedende iki kalp taşınabilir mi?

Bir insanın vücudunda iki kalp taşıyabileceğini hayal edebilir misiniz? İlk bakışta imkansız gibi görünse de, bu tıbbi anlamda mümkün olan nadir bir durum. İşte İtalya’nın Verona şehrinde yaşayan ve vücudunda iki kalple yaşamını sürdüren 71 yaşındaki bir adamın hikayesi...

Okunma Süresi: 2 dk

İtalya'nın Verona kentinde, 71 yaşındaki bir adamın vücudunda iki kalp taşıdığı ortaya çıktı. Olay, adamın nefes darlığı şikayetiyle acil servise başvurmasıyla gündeme geldi. Doktorlar, hastanın şikayetinin kaynağını araştırırken, beklenmedik bir durumla karşılaştılar: Adamın bir değil, iki kalbi vardı.

Hikayenin ardındaki tıbbi detay ise oldukça ilginç. Adam, yıllar önce geçirdiği bir heterotopik kalp nakli sonucu ikinci bir kalbe sahip olmuştu. Bu işlem, bir organın hastalıklı olanla değiştirilmesinin yanı sıra, eski organın vücutta bırakılmasına da olanak tanıyordu. Adamın kendi kalbi, zaman içinde işlevini yitirse de tamamen çıkarılmamıştı. Bunun yerine, yeni bir kalp nakli yapılmış ve eski kalp vücutta bırakılmıştı.

kalp

Bu yöntem, genellikle hastanın mevcut kalbinin tamamen işlevsiz olmadığı, ancak tek başına hayatta kalması için yeterli olmadığı durumlarda tercih ediliyor. Ayrıca, donör kalbin işlevini tam anlamıyla yerine getirememe ihtimaline karşı, hastanın kendi kalbinin destekleyici bir rol oynaması amaçlanıyor.

Tıp dünyasında nadiren karşılaşılan bu durum, bazı hastalarda, özellikle kalp veya böbrek nakli yapılan bireylerde, organın iyileşme potansiyeli taşıdığı durumlarda tercih edilebiliyor. Bu yöntem, organın işlevini yitirip kaybolmaya başlamadan önce iyileşme şansı bulunuyorsa, hayati tehlike yaratmadan organın vücutta kalmasına izin veriliyor.

Kaynak: Webtekno