"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Orta şiddetli yağmur
16°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.406.178 %-0.415
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Yaşam Yeni bir böcek keşfedildi! 1306 bacağı var

Yeni bir böcek keşfedildi! 1306 bacağı var

Avustralya'nın derinliklerinde keşfedilen bu canlının 1306 bacağı var. Canlı rekor bacak sayısına sahip.

Bilim adamları, Avustralya'nın maden bölgesinde bulunan keşif sondaj deliğinin derinliklerinde 1.306 bacağa sahip olan, dikkate değer ölçüde uzun kör bir kırkayak olan bir "evrim harikası" keşfetti.

İplik benzeri soluk renkli kırkayak, yaklaşık 3-1 / 2 inç (95 mm) uzunluğa ve yaklaşık 0,95 mm genişliğe, konik bir kafaya, gaga şeklinde bir ağız ve büyük antenlere sahip. Bilim adamları yaptığı açıklamada, gözleri olmadığı için yalnızca duyusal girdi kaynakları olduğunu söyledi.
Scientific Reports dergisinde yayınlanan araştırmanın baş yazarı Virginia Tech entomolog Paul Marek, "Önceden bilinen hiçbir kırkayak, 'bin fit' anlamına gelen kırkayak ismine rağmen 1.000 bacağa sahip değildi" dedi .
Avustralya, Perth'deki Bennelongia Çevre Danışmanları'nda baş biyolog olan çalışmanın ortak yazarı Bruno Buzatto, "Bence bu çarpıcı bir hayvan, bir evrim harikası" dedi.

"Bu, karayı fetheden ilk hayvanlar olan kırkayaklarda bugüne kadar bulunan en aşırı uzamayı temsil ediyor. Ve özellikle bu tür, toprağın onlarca metre derinliğinde, çok kurak ve sert bir manzarada, toprakta yaşamaya uyum sağlamayı başardı. Yüzeyde yaşayan kırkayak bulmak zor," diye ekledi Buzatto.

Şimdiye kadar bilinen en uzun bacaklı hayvan, 750 bacağı olan Illacme plenipes adlı bir California kırkayak türüydü.

Araştırmacılar, bu kadar çok bacağın evrimleşmesinin Eumillipes'e yardımcı olduğundan şüpheleniyorlar.

Buzatto, "Çok sayıda bacağın, vücutlarını yaşadıkları topraktaki küçük boşluklardan ve kırıklardan ileriye doğru itmek için çekiş/kuvvet açısından bir avantaj sağladığına inanıyoruz." dedi.

Tür, demir ve volkanik kayalarla dolu bir yeraltı habitatında tamamen karanlıkta yaşıyor. Gözleri olmadığı için çevresini algılamak için dokunma ve koku alma gibi diğer duyularını kullanıyor. Eumillipes mantar yiyen bir kırkayak ailesine ait, bu yüzden araştırmacılar onun ne yediğinden şüpheleniyor.

Batı Avustralya eyaletinin Goldfields-Esperance bölgesinde, madencilerin lityum ve vanadyum dahil olmak üzere altın ve diğer mineralleri kazdığı bir bölgede keşfedildi. Çalışmada dört Euillipes bireyi tanımlandı ve dört tane daha bulundu. Hiçbiri canlı olarak gözlenmedi.

Araştırmada anlatılan yetişkin dişilerden birinin 1.306, diğerinin 998 bacağı vardı. İki yetişkin erkekten birinin 818, diğerinin 778 bacağı vardı.

Buzatto, "Kırkayaklarda bireylerin tüy dökerken daha fazla bacak kazanması oldukça yaygındır, böylece yaşlı bireylerin gençlerden daha fazla bacağı olur." dedi.

Tipik olarak kırkayakların yaklaşık 100 ila 200 bacağı vardır. Kırkayaklardan sonra en fazla bacak sayısı 382'ye kadar çıkabilen kırkayaklardır. Kırkayakların vücut segmenti başına bir çift, kırkayakların ise iki çift bacağı vardır.

Yeni keşfedilen yaratığın bilimsel adı "gerçek bin fit" anlamına geliyor ve antik Yunan mitolojisindeki yeraltı dünyasının kraliçesi Persephone'ye atıfta bulunuyor.

Kırkayaklar ilk olarak 400 milyon yıldan fazla bir süre önce ortaya çıktı.

Bugün, her türlü ortamda yaşayan, çürüyen bitki örtüsü ve mantarlarla beslenen yaklaşık 13.000 tür bilinmektedir. Beslendikleri maddeyi parçalayarak, karbon, nitrojen ve basit şekerler gibi bileşenlerini serbest bırakarak önemli bir ekosistem rolü oynarlar.

Bu haber Reuters'dan çevrilmiştir. Habere ulaşamak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bunlara da göz atabilirsiniz!

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *