Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, oturuma, ‘’Şehirlerimizde engellilerimizin erişim engellerini ortadan kaldırmak için neler yapmalıyız ve nasıl yapmalıyız bugün burada bunu sormak istiyorum’’ sözleriyle başladı.
Başkan Doç. Dr. Tahir Büyükakın, katılımcıları başarılarından dolayı da tebrik etti. “Kader gayrete aşıktır derler gayret engel tanımıyor. Besra eskiden sıkılıyormuş insanlar bakar diye, gayret başarıyı getirdi. Meseleye nasıl bakıldığının önemi büyük.
Ben bir engelli babası olarak, engelli kelimesinin söylenmesinde sakınca görmüyorum. Engelli kardeşlerimiz aileler büyük zorluk yaşarlar. Bu sebeple engelli merkezleri kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. Engelli kardeşlerimize acımayın, acıma gerektiren bir durum yok çünkü.”
ERKEKLER KADAR KADINLAR DA GÜÇLÜ
Doğuştan boy kısalığı bulunan Besra Duman, 2012 yılında başladığı halter kariyerine, Dünya Paralimpik Halter Şampiyonası'nda 55 kiloda 117 kilo ağırlık kaldırıp, altın madalya alarak devam etti.
2020 yılı Tokyo Paralimpik Oyunları'nda bayanlar halter 55 kg kategorisinde 124 kilo ağırlık kaldırması ile bronz madalya kazandı. Milli Halterci Besra Duman, “Kendimden utanıyordum dalga geçerler.
Aslında hepimiz insanız, sadece siz sağlamsınız ben engelliyim. İlk başarımdan sonra engellerimi kaldırdım. Kollarımdan güç alıyorum, bir bayanın başaramayacağı hiç bir şey yoktur.
Erkekler kadar bayanlar da güçlü. Tekerlekli sandalyede olmadığım için bunu tam bilmiyorum ama kullanan arkadaşlarım var, onlar yardım istemekte zorlanıyor. Sinema salonuna ve AVM’ye girerken sorunlar yaşıyorlar. Yardım istemek zor bir durum bunun ortadan kalkması gerek.’’
ENGELLERİ KALDIRMAYA ZİHNİMİZDEN BAŞLAMALIYIZ
2020 Tokyo Paralimpik Oyunları’nda ilk madalyayı alan milli sporcu Nesim Turan, masa tenisi erkeklerde yarı finalde güney Koreli sporcuyu yenerek bronz madalya elde etmişti.
Şehirlerdeki engellerin nasıl kaldırılması gerektiğini. Sözlerine, ‘’Burada olmaktan mutluyum, engelliler haftası dışında burada olmak beni mutlu etti.’’
“Engelleri kaldırmaya zihinlerden başlamalıyız. Kocaeli’nin burada engelleri kaldırma konusunda başarılı olduğunu görüyorum. Burada yerel yönetimlere çok iş düşüyor.
Ben önüme rampa çıktığında kendimi engelli olarak görüyorum. İnsan mutlu olduğu şeyi mutlu olduğu şekilde yapmalı. Dezavantajları nasıl avantaja çevirmeliyiz diye bakmalıyız. Nefes almak bile çok büyük bir şükür sebebi bundan keyif alınması gerekir.”
DEVLETLE İŞBİRLİĞİ YAPMAK ÖNEMLİ
Engelli haklarını ve ihtiyaçlarını kapsayıcı bir vizyonla alakalı taraflarla iş ve güç birliği tesis ederek, kaliteli ve sürdürülebilir ürün, sistem ve hizmete dönüştüren küresel bir kuruluş olan Global Engelliler Vakfı “GEV” kurucusu Necdet Öztürk, “Dünya çapında engelleri kaldıralım projeleri var.
13 yaşında trafik kazası geçirdim o zamandan beri 33 yıldır engelliyim. Mevlananın “her günah iç gibi insanı sarhoş etse bu alemde sağlam insan bulamazsınız” sözünü bir kez daha hatırlattı.
Dünyayı dolandık şehirlerimize bakalım. Evrensel standartlarını hazırladık. Avrupa Amerika, Canada standartlardan alındı. Gelişmiş ülkelere baktığımızda görevli mimarların devletle işbirliği yaptığını görüyoruz.
Bizim uluslararası çalışan bir ekibimiz var. Başkanım sizler beniduygu ile akılla dinliyorsunuz bizler sizinle rol model bir uygulamayı çalışabiliriz. Engellleri önlemek engelleri kaldırmak akıllı bir toplumla çalışmak.”
BAZEN ENGELLEYENLER EN YAKINIMIZ OLABİLİR
Gölcük depreminde iki ayağını da kaybeden dünya serbest dalış rekortmeni Ufuk Koçak, başarıyla geçtiği sınavları anlattı. Sınırsız kitabının yazarı ve Kocaeli Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı, “Asıl problemi, engeli ortadan kaldırmadığı sürece herkes engellidir.
Bir bebek arabası kullanan biriside bu engelle karşılaşıyor. Bazen engelleyenler en yakınlarımız olabiliyor. Önümüze çıkan engellerle savaşmak, aşmak yerine kaçmayı tercih ediyor. Bugün neden vazgeçmeyi seçiyoruz asıl bu engelli kaldırmalı inan zihninde bir şeyleri başarmak için yola çıkarsak hiçbir engel bizi durduramaz.”