ABD Senatosu, Amerikan istihbaratına "yetkisiz dinleme" imkanı veren Yabancı İstihbarat Gözetim Yasası'nın (FISA) 702'nci maddesinin 2 yıl daha uzatılmasına ilişkin tasarıyı onayladı.

OYLAMAYA GİDİLDİ

Temsilciler Meclisi'nde onaylanan FISA'nın 702'nci maddesinin 2 yıl daha uzatılması tasarısı,oylandı. Oylama sonucunda 34 senatörün "hayır" oyuna karşı 60 senatörün "evet" oyuyla tasarı kabul edildi.

Ancak, söz konusu tasarının yasalaşması için Başkan Joe Biden'ın imzasına ihtiyaç bulunuyor. Beyaz Saray ise, Biden'ın tasarıyı vakit kaybetmeden imzalayacağını duyurdu.

NE ŞEKİLDE UYGULANACAĞI BİLİNMİYOR

Onaylanan tasarı, özellikle yabancı unsurların dinlenmesi esnasında bu kişilerle bağlantılı olduğu iddia edilen Amerikan vatandaşlarının da telefon ve yazışmalarının "yetkisiz şekilde" dinlenebilmesine ve takip edilmesine imkan tanıyan 702'nci maddenin, ABD istihbarat birimlerince ne şekilde uygulandığıyla ilgili tartışmalara sebebiyet veriyor.

Eurovision Şarkı Yarışması'ndan şaşkına çeviren Filistin kararı Eurovision Şarkı Yarışması'ndan şaşkına çeviren Filistin kararı

Temsilciler Meclisi'ndeki ilk oylamada, tasarıya eklenen "sadece yetki alındığında dinleme yapılabilir" düzenlemesi, 212-212 şeklinde sonuçlanınca başarısız olmuş, ardından bu düzenleme çıkarılarak, "yetkisiz dinleme" şeklindeki orijinal haline dönen tasarı, 128 "hayır" oyuna karşılık 259 "evet" oyuyla kabul edilmişti.

YENİDEN DÜZENLENMELİ

Ayrıca bazı Kongre üyeleri ise FBI dahil istihbarat kurumlarının denetleme yetkilerini birçok kez "uygunsuz şekilde" kullandığını ve bu yetkiyi suistimal ettiğini belirterek, FISA'nın 702'nci maddesinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini gündeme taşımıştı.

(Kaynak:AA)

Editör: Öznur Kaya