Bilim insanları tarafından yeni belirlenen 2 varyantın, obez olma olasılığını 6 kata kadar artırdığı ve çocuklarda kilo alımını etkilediği bilinen diğer varyantların aksine, yalnızca yetişkinlerde rol oynadığı öğrenildi.

500 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN VERİLERİ İNCELENDİ

Araştırma kapsamında Cambridge Üniversitesi Tıbbi Araştırma Konseyi'nden bilim insanları Birleşik Krallık Biyobanka veri tabanında kayıtlı 500 binden fazla kişinin verilerini inceledi ve BSN ile APBA1 adlı iki genin varyantlarının yetişkinlerde obezite riskini artırdığını kaydetti. 

Ayrıca araştırmacılar bu kapsamda, Bassoon olarak da bilinen BSN'deki varyantların yüksek diyabet ve yağlı karaciğer hastalığı riskiyle ilişkilendirdiğini ve her 6 bin 500 yetişkinden 1'ini etkilediğini aktardı. 

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Konuya ilişkin araştırma yazarlarından Profesör Giles Yeo, Time'e konuştu.

Yeo konuşmasında, tepit edilen varyantın ilaç şirketlerinin önleyici tedavi geliştirmesine olanak sağlayacağını ifade ederek bu gen varyantlarını taşıyan kişilerin yaşlanınca beyinlerindeki nöronların bozulmaya başlamasıyla beyinde gıda alımını kontrol eden temel devreleri kaldırdığını, bu nedenle bu kişilerin obeziteyle karşılaştığını belirtti. 

Bakan Koca açıkladı: 2 bin 2 hekim için tercih başvuruları başladı Bakan Koca açıkladı: 2 bin 2 hekim için tercih başvuruları başladı

Editör: Öznur Kaya