ABD'de de bulunan Wyoming Üniversitesi (UW) liderliğindeki bir araştırma ekibi, uzun soluklu araştırmalar neticesinde su ayılarının yaşam süreçlerini yavaşlatmak için hücrelerinin içinde jel oluşturan proteinler kullandığını öğrendi. 

Bu çalışmalar kapsamında araştırma ekibi, proteinlerin insan hücrelerine eklendiğinde, moleküllerin tıpkı tardigradlarda olduğu gibi jelleştiğini ve metabolizmayı yavaşlattığını keşfettiler. Yapılan keşifin yaşlanma sürecini yavaşlatan teknolojilere önayak olabileceği aktarıldı.

TEDAVİLER İÇİN DE UMUT VERİCİ

Tardigrad proteinlerini üreten insan hücreleri geçici ölüm haline sokulduğunda, hücrelerin streslere karşı daha dirençli hale geldiğinin tespit edilmesi üzerine UW'den çalışmanın ortak yazarı Thomas Boothby , "Stres ortadan kalktığında, tardigrad jelleri çözülür ve insan hücreleri normal metabolizmalarına geri döner" ifadelerinde bulundu.

"Sağlıkçının adı yok, diploması var!" "Sağlıkçının adı yok, diploması var!"

Yapılan önceki çalışmalar sonucunda, hemofili hastalarının tedavisinde kullanılan önemli bir ilacın tardigrad proteinlerinin farklı türleriyle stabilize edilebileceği öğrenilmişti. 

Araştırmalar sonucunda elde edilen son bulgu ise; Yaşlanmayı yavaşlatmak için hücrelerde ve hatta tüm organizmalarda geçici ölüm halinin başlatılmasına odaklanan yeni teknolojilerin geliştirilmesine önayak olabilir. Ayrıca bu bulgu ek kanıtlarda sunuyor.

Bu bağlamda, Tardigradlardan elde edilen proteinlerin, soğutmanın mümkün olmadığı yerlerde hayat kurtaran tedavileri insanlara ulaştırmak ve kök hücre gibi tedavilerin depolanma potansiyelini arttırmak için kullanılabileceğine dair ek kanıtlar bulunuyor.

Editör: Öznur Kaya