Nisan ayı aynı zamanda mevsimsel dönüşümlerin yaşandığı döneme karşılık geldiğinden gökyüzünde gözle görülebilir yoğun bulutların dışında ince tül benzeri bulutlar da oluşabilir. Bu tür ince katmanlar ancak Ay’ın parlak olduğu dönemlerde fark edilebilir. Bu nedenle gözlem kalitesini etkileyen bu durumları dikkate almak gerekiyor. Bazen de bu yapılar Ay’ın çevresinde haleler şeklinde farklı görüntüler de sergiliyor.

14-30 Nisan tarihleri arasında gökyüzünde ışık izleri bırakacak meteor geçişleri bekleniyor. 21-22 Nisan gecesi Lyrid göktaşı yağmurunun en yoğun zamanı ve ortalama saatte 10 meteor geçişi görülebilir. Bu ışık gösterisini seyretmek için karanlık bir alanda gece yarısından itibaren (22 Nisan’ın ilk saatleri), Çalgı (Lyra) Takımyıldızı bölgesine (Vega yıldızına yakın) odaklanmak yeterli.
Lyrid göktaşı yağmurunun kaynağı, Güneş etrafındaki yörüngesini 415 yılda tamamlayan C/1861 G1 Thatcher kuyruklu yıldızının artıklarıdır.
Lyrid Meteor Yağmurunun Tarihsel Önemi
Lyrid'ler, insanlık tarafından en uzun süredir gözlemlenen meteor yağmurlarından biridir. Çin kayıtlarında M.Ö. 687 yılına kadar uzanan gözlemler mevcuttur. Bu özelliğiyle tarihsel açıdan da büyük öneme sahiptir.
