Birçok alanda kullanılmaya başlanan yapay zeka günümüzde özellikle iklim değişikliği ve sürdürülebilirlik gibi çevre sorunlarının çözümünde kullanılmaya başlandı. Ama bu durum beraberinde bazı tartışmaları ortaya çıkardı.
5 OTOMOBİLİN ÖMÜRLERİ BOYUNCA SALDIKLARI KARBONDİOKSİTE EŞDEĞER
Bu konu üzerinde yapılan farklı açıklamalara karşın Massachusetts Amherst Üniversitesi akademisyenlerince yapılan araştırma da gerçekleri göz önüne seriyor. Yapılan çalışmaya göre yeni bir dil modelini çalışırken bir yapay zeka modeli 320 ton karbondioksit salımına neden oluyor ve bu miktarın 5 otomobilin kullanım ömürleri boyunca saldıkları karbondioksite eşdeğer olduğu sonucuna varılıyor. Ayrıca araştırmada GPT-3'ün eğitiminde 1287 megavatsaat elektrik harcandığı ve bunun da 502 ton karbondioksit salımına sebebiyet verdiği açıklandı.
SU TASARRUFU SAĞLANABİLİYOR MU
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Bilgisayar ve Bilişim Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı ve Uluslararası Tarım Bilişimi Birliği (Agromatics Society) Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Berk Üstündağ, tarımda yapay zekanın önemine değinerek, "Yapay zekayı kullanarak ben parsel bazında da su reçetesini fenolojik evreye (bitkilerin gelişme safhalarına) ayrıştırarak yapabilirim ama bir çiftçi tek tek hepsini gözleyerek yapamaz. Yapay zekayı kullandığım zaman yeterince dijitalleşme sağlarsam yüzde 30'a yakın, daha çok tasarruf sağlayabiliyorum ve daha önemlisi torunlarımın suyunu çalmıyorum," ifadelerine yer verdi.
Diğer taraftan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilirlik Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Börte Köse Mutlu ise ChatGPT'nin modelleri eğitme, dilleri öğretme ve geliştirme süreçlerinde üreticilerin payının yıllık 700 bin litre su sarfiyatı olduğunun söylendiğini aktararak yapay zeka kullanımında su ayak izinin ne kadar yüksek olduğunu aktardı.
BU DURUM DÜZELTİLEBİLİR
Günümüzün popüler yapay zeka teknolojilerinden biri olan ChatGPT'nin yıllık 8,4 ton karbondioksit salımına sebep olduğunu ve yüksek su ayak izine sahip olduğunu aktaran Mutlu bu durumun çözümsüz olmadığını da aktardı. Burada önemli olan nokta yapay zeka teknolojisinin kullanımı sürecinde harcanan enerjinin çevre kirliliğine sebebiyet vermemesi için alternatif enerji kaynaklarından faydalanılması gerektiği büyük önem arz ediyor.
(Kaynak:AA)