Koronavirüs aşıları ve kalp hastalığı riski arasında bir bağlantı olup olmadığına ilişkin geniş çaplı bir araştırma yapıldı.

Covid-19 Aşısı Hakkında Merak Edilenler » Özel Levent Hastanesi

İlk olarak Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan oradan da dünyanın dört bir yanına yayılan koronavirüs (Covid-19) milyonlarca hayata mal oldu. Dünya aşıların yardımı ile pandemiyi yendi ancak pandemiden kalan aşı tartışmaları henüz sonlanmadı. Covid aşılarının virüse bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riski doğurduğu iddiası özellikle sosyal medyada hala sıkça dile getirilen bir teori.Bu iddiayı mercek altına alan bilim insanları tartışmalara son noktayı koydu.

20 milyon kişinin katıldığı çalışma grubu, aşılardan kaynaklı kalp krizi ve pıhtı riskinin son derece düşük olduğu gibi kalp yetmezliği ve tehlikeli kan pıhtılarını bir yıla kadar azalttığını kanıtladı. 

Habertürk'tün aktardığına göre; Araştırmacılar İngiltere, İspanya ve Estonya'nın sağlık kayıtlarını analiz ederek ulusal aşı kampanyalarına dayanan kademeli bir çalışma gerçekleştirdi.

Oxford-AstraZeneca, Pfizer ve Moderna'nın da aralarında bulunduğu Covid aşılarının pandemide ciddi hastalıkları önlemede oldukça etkili olduğu kanıtlandı; ancak ilaç düzenleyicileri, grip aşıları gibi diğer aşılarda bulunanlara benzer şekilde, bazı nadir kalp ve pıhtılaşma koşullarında da artışlar kaydetti.

Covid aşısı kalp hastalığına neden oluyor mu İşte tartışmalı konuya son noktayı koyan araştırma

Son çalışma, virüs enfeksiyonunun kalp yetmezliği ve diğer çeşitli ciddi kardiyovasküler sorun riskini önemli ölçüde artırdığı bilindiğinden, Covid aşısının genel etkisini araştırmayı amaçladı.

Oxford Üniversitesi'nde profesör olan çalışmanın kıdemli yazarlarından Daniel Prieto-Alhambra, "Bu çok büyük çalışmada gösterdiğimiz şey, aşılanan kişilerin Covid sonrası bu komplikasyonlara yakalanma riskinin çok daha düşük olduğudur" dedi.

Heart dergisinde yazan araştırmacılar, Oxford-AstraZeneca ve Janssen tarafından üretilen adenovirüs bazlı Covid aşılarının ve Pfizer ile Moderna'nın mRNA bazlı aşılarının, virüsü kaptıktan sonraki ilk ayda Covid ile ilişkili kalp yetmezliği ve kan pıhtılarına karşı nasıl en koruyucu olduğunu açıkladı.

Bu dönemde, aşılanmamış kişilerdeki oranlara kıyasla kalp yetmezliği riski yüzde 55 daha düşüktü ve damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riskleri sırasıyla yüzde 78 ve yüzde 47 azaldı.

Araştırmacılar, aşıların koruyucu etkilerinin uzun vadede azalmasına rağmen, Covid aşısı olanların Covid'e bağlı kalp yetmezliği ve kan pıhtılaşması riskinin bir yıla kadar aşılanmamış kişilere göre daha düşük kaldığını buldu.

Enfeksiyondan üç ila altı ay sonra, aşılanmış kişilerde kalp yetmezliği riski aşılanmamış kişilere göre yüzde 39 daha düşükken, damarlarda ve arterlerde kan pıhtılaşması riski sırasıyla yüzde 47 ve yüzde 28 azaldı. Enfeksiyondan altı ila 12 ay sonra, aynı komplikasyon riskleri aşılanmış kişilerde sırasıyla yüzde 48, yüzde 50 ve yüzde 38 daha düşüktü.

Koruyucu etki, insanlarda ani enfeksiyonlar yaşandığında, aşı olunmasına rağmen virüs yayılmaya başladığında, aşıların hastalığın şiddetini azaltmasından kaynaklanıyor.

"KOMPLİKASYON RİSKİNİ AZALTIYOR"

Prieto-Alhambra, "Genel olarak mesaj, aşı olmanız halinde Covid sonrası kardiyovasküler ve tromboembolik komplikasyon yaşama riskinizin oldukça azaldığıdır. Özellikle yüksek risk altında olan ya da kardiyovasküler komplikasyonlar veya kan pıhtılaşması yaşamaktan korkan insanlar için bu çok güven verici" ifadelerini kullandı.

"OYUN BİTTİ"

İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Yoğun Bakım Servisi Sorumlusu Prof. Dr. Cenk Kıraklı, çalışmaya ilişkin sosyal medya hesabı X'ten şu açıklamayı yaptı: "Beklenen çalışma geldi. Aşı ve kalp krizi, pıhtı tartışması bitmiştir. 20 milyon kişilik çalışma. Aşı aksine koruyucu. Bu hastalıkların nedeni covid enfeksiyonunun kendisi. Oyun bitti."

Avrupa'da korkutan salgın alarmı: Sivrisinek kaynaklı hastalıklar yayılıyor Avrupa'da korkutan salgın alarmı: Sivrisinek kaynaklı hastalıklar yayılıyor