"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Dünya 11 Eylül saldırılarının "Mimarı" Halid Şeyh Muhammed'in hapis anlaşması iptal edildi

11 Eylül saldırılarının "Mimarı" Halid Şeyh Muhammed'in hapis anlaşması iptal edildi

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, 11 Eylül 2001 saldırılarının "beyni" olarak bilinen Halid Şeyh Muhammed'in idam cezasından kurtulmasına olanak tanıyacak tartışmalı anlaşmayı iptal etti.

İptal kararı, 11 Eylül saldırılarıyla bağlantılı en nefret edilen kişilerden biri olan Halid Şeyh Muhammed için iki gün önce açıklanan anlaşmanın ardından geldi. Bu karar, yaklaşık üç bin kurbanın ailelerini şoke ederken, Cumhuriyetçi çevrelerde de sert eleştirilere neden oldu.

Austin'in iptal ettiği anlaşma, Guantanamo'daki askeri üste tutuklu bulunan ve idam cezasından kurtulmalarını sağlayacak anlaşmadan etkilenen iki sanık olan Velid bin Attaş ve Mustafa el Havsavi'yi de kapsıyor.

Austin, yaptığı açıklamada, sanıklarla yapılan yargılama öncesi ceza anlaşmalarının önemini belirterek, bu kararı alma sorumluluğunun kendisine ait olduğunu ifade etti. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinin Cumhuriyetçi Başkanı Mike Rogers, bu anlaşmaları "kabul edilemez" olarak nitelendirerek Bakan'a bir mektup göndermişti. Temsilciler Meclisi Başkanı Mike Johnson ise anlaşmaları kurbanların ailelerine "yüzlerine tokat" olarak gördüğünü belirtti. Donald Trump'ın Başkan yardımcısı adayı Senatör J. D. Vance, ABD'nin "teröristlerle müzakere eden değil, onları ortadan kaldıran bir başkana" ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Austin, Savunma Bakanlığının askeri komisyonlardan sorumlu üst düzey yetkilisi Susan K. Escallier'in yürütmekte olduğu üç dava üzerindeki yetkisini de iptal etti. Bakan, "Derhal yürürlüğe girmek üzere, Çarşamba günü imzalanan üç müzakere edilmiş ceza anlaşmasını iptal ediyorum" dedi.

Amerikan medyasına göre, Halid Şeyh Muhammed'in anlaşması, ölüm cezasıyla karşı karşıya kalacağı bir duruşmadan kaçınmak için ömür boyu hapis cezası almayı içeriyordu. "KSM" olarak bilinen Halid Şeyh Muhammed, 18 yıldır Guantanamo'daki bir hücrede tutulmakta. 2003'te yakalandığı andaki dağınık saçları, gür bıyıkları ve beyaz pijamalarıyla bilinen Muhammed, 1996 yılında El Kaide lideri Usame bin Ladin'e uçak düşürme fikrini önerdiği söyleniyor.

11 Eylül ile ilgili resmi raporlar, KSM'yi saldırılar için fikir ve motivasyon sağlamış ancak bu fikirleri gerçekleştirecek fon ve organizasyon bulamamış bir "terörist girişimci" olarak tanımlıyor. Üç sanık, ABD tarihinin en travmatik olaylarından biri olan New York ve Washington saldırılarında terörizmle ve yaklaşık üç bin kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor.

CIA'in gizli hapishanelerinde gördükleri işkenceler, davalarının seyrini etkilemiş olabilir. Mahkemeye çıkarılma süreçleri bu nedenle tıkanmış durumda. Mart 2022'de mahkumların avukatları, Guantanamo'daki askerî mahkemede yargılanmak yerine müzakereler yoluyla bir ceza anlaşması yapılmak istendiğini doğrulamıştı. Sanıklar, Amerika kıtasındaki bir federal cezaevine nakil yerine, Guantanamo'da hücre hapsinde kalma garantisi istiyorlardı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *