"Haberin İşçisi"
İstanbul
Parçalı bulutlu
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,1137 %0.18
42,0543 %-0.85
3.710,58 % -2,27
3.173.300 %0.574
İşçi Haber Yaşam Prof. Dr. Görür’den çarpıcı deprem uyarısı: Yedisu Fayı kırılmak üzere

Prof. Dr. Görür’den çarpıcı deprem uyarısı: Yedisu Fayı kırılmak üzere

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de katıldığı bir etkinlikte Yedisu Fay hattına dikkat çekerek, bölgedeki olası bir depremin tehlikesine dikkat çekti. Görür, "Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayı'nın eli kulağında" açıklamasında bulundu.

Okunma Süresi: 3 dk

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’de katıldığı bir etkinlikte Yedisu Fay hattına dikkat çekerek, bölgedeki olası bir depremin tehlikesine dikkat çekti. Görür, "Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayı'nın eli kulağında" açıklamasında bulundu.

Yedisu Fayı'nın Durumu ve Deprem Riski

Prof. Dr. Naci Görür, Bingöl’deki Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Bingöl’ün Depremselliği ve Deprem Dirençli Bingöl” konulu programda, depremlerin levha hareketleri sonucu meydana geldiğini söyledi. Görür, Anadolu levhası ile Avrasya levhası arasında devamlı bir hareket olduğunu belirterek, faylardaki stresin zamanla biriktiğini ifade etti.

Görür, bu birikimin zamanla depremlere yol açtığını, ancak bunların engellenemeyeceğini vurguladı: “Faylar stresle dolar. Stres dediğimiz birim alana düşen kuvvet demektir. Levhalar hareket ettikçe, her sene 1-2 santimetre hareket ettikçe stres bu fayların içerisine dolar. Fayın sürtünme yaptığı yerlerde gittikçe daha fazla birikir ve deprem üretir.”

Yedisu Fayı ve 250 Yıllık Periyot

Prof. Dr. Görür, Yedisu Fayı hakkında yaptığı açıklamada, fayın 250 yılda bir kırıldığını belirtti. 1939’da meydana gelen Erzincan depreminden bu yana 250 yıl geçtiğini ve bu nedenle fayın stresinin dolduğunu ifade etti. Görür, "Deprem her gün, her hafta olmuyor, süresi dolunca oluyor. 250 senelik periyot bugün için dolmuştur. Yedisu Fayı’nın eli kulağında" diyerek, bölgedeki depremsellik riskine dikkat çekti.

Fay hattı üzerinde 1784’ten bu yana bir kırılma yaşanmadığını belirten Görür, "Bu fay 1939 yılında dahi kırılmadı, en son kırılması 1784 yılıdır. 1784’ten bu yana 250 sene geçti, fay stresi doldu" şeklinde konuştu. Görür, Yedisu Fayı'nın kırılmasının sadece zaman meselesi olduğunu söyledi, ancak ne zaman olacağına dair kesin bir bilgi bulunmadığını kaydetti.

Bingöl’ü Deprem Dirençli Yapma İhtiyacı

Görür, Bingöl’deki deprem riskiyle ilgili olarak, zamanın önemli olmadığını, asıl önemli olanın Bingöl’ün deprem dirençli hale getirilmesi olduğunu vurguladı. "Önemli olan 'Bingöl’ü deprem dirençli nasıl yaparız?'" diyen Görür, bu konuda yerel yönetimler ve halkın bilinçlenmesinin önemine dikkat çekti.

Yedisu İlçesindeki Deprem ve Riskler

Geçtiğimiz ay Bingöl’ün Yedisu ilçesinde 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Depremde can ve mal kaybı yaşanmazken, uzmanlar bu fayın büyük bir deprem üretme riskine sahip olduğuna dikkat çekmişti. Görür, Yedisu Fayı ile ilgili uyarılarını yineleyerek, bölgedeki depremselliğe dair çalışmaların önemini vurguladı.