"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı az bulutlu
17°
34,2681 %0.02
36,9719 %-0.09
2.278.610 %-0.99
3.030,37 0,08
Ara
İşçi Haber Dünya ABD'de korkunç kasırga

ABD'de korkunç kasırga

En az 83 kişinin ölümüne neden olan güçlü kasırga ABD'yi kasıp kavurdu.

En az 83 kişinin ölümüne neden olan güçlü kasırgaların harap ettiği altı ABD eyaletinin bazı bölümlerinde hayatta kalanlar için umutsuz bir arama sürüyor.

Düzinelerce insan daha kayıp ve cuma günü yaklaşık 30 kasırga tüm kasabaları yerle bir etti. Başkan Biden, en kötü etkilenen eyalet olan Kentucky'de bir felaket ilan etti. Eyalette bir mum fabrikasında onlarca kişi de dahil olmak üzere 70'den fazla kişi öldü ve ölü sayısının 100'ün üzerine çıkması bekleniyor.

Yıkık Mayfield kasabasında kurtarma ekipleriyle birlikte çalışan yerel kongre üyesi James Comer, hortumun şimdiye kadar görülen en geniş hortum olduğunu söyledi.

"Hayatım boyunca gördüğüm en yıkıcı fırtına hasarı. Bu hortumla aynı uzunlukta hortumlarımız oldu ama bu hortumun genişliğinde hiç olmadı" dedi.

Mayfield'deki çöken mum fabrikasından kırk kişi kurtarıldı, ancak 60 kişinin daha kayıp olduğunu ve olay yerini ziyaret eden Kentucky Valisi Andy Beshear, daha fazla kurtulan olma ihtimalinin düşük olduğunu söyledi. "Üstlerinde arabalar olan en az 15 fit metal var, orada aşındırıcı kimyasallar var. İçinde başka birinin canlı bulunması bir mucize olacak" dedi.

Bir mum fabrikası çalışanı, iş arkadaşlarının arka planda iniltileri duyulduğundan, enkazın altından Facebook'ta çaresizce yardım istedi. Daha sonra kurtarılan Kyanna Parsons-Perez, CNN'de yayınlanan yayında, "Kapana kısıldık, lütfen, bize biraz yardım getirin" dedi.

Mayfield sakini Tony Meeker, kasırganın vurduğu anı anlattı

"Birdenbire sirenler çaldı ve çok geçmeden kulaklarımız çınladı. Yani sanki basınç düşmüş gibiydi. Sonra evimiz yok olmak üzereymiş gibi geldi, sürüklenip gitti. Bir bomba patlamış gibi görünüyor. Kimin nasıl yaşadığını bilmiyorum. Bunu başaramayanlar veya sıkışıp kalanlar için üzülüyorum. Korkunç olduğundan eminim." diye söyledi.

Beshear, kasırganın Dawson Springs kasabası da dahil olmak üzere 227 millik (365km) yolu boyunca her yeri harap ettiğini söyledi.

"Büyükanne ve büyükbabamın evinden bir blok ötede, ayakta duran bir ev yok ve tüm bu insanların nerede olduğunu bilmiyoruz" dedi.

Tornadolar ayrıca Illinois, Edwardsville'de bir Amazon deposunu çökertti ve altı kişiyi öldürdü. Polis, kaç işçinin kaybolduğunun henüz bilinmediğini söyledi. Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, "kalbinin kırıldığını" söyledi ve topluluğa destek sözü verdi.

Biden, Kentucky için fon sağlayan bir Federal Acil Afet Bildirgesi imzaladı. Kasırgaların neden olduğu can kaybının bir "trajedi" olduğunu söyledi. Başkan, acil servis Fema'dan ekiplerin Pazar günü Kentucky'ye giderek evleri yıkılan veya ağır hasar görenler için geçici barınma yardımı da dahil olmak üzere ek kaynaklar sunacağını söyledi.

Eyalette on binlerce insan elektriksiz ve susuz kalıyor.

 

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *