"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Şiddetli yağmur
4°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
34,5467 %0.18
36,0147 %-0.62
3.353.867 %-1.495
3.005,46 1,47
Ara
İşçi Haber Dünya AİHM Türkiye'ye karşı harekete geçti

AİHM Türkiye'ye karşı harekete geçti

Avrupa hakları gözlemcisi, hapisteki hayırsever için Türkiye'ye karşı harekete geçti

Avrupa insan hakları gözlemcisi cuma günü Türkiye'ye, hapisteki hayırsever Osman Kavala'yı serbest bırakmaması nedeniyle Ankara'nın vücuttan uzaklaştırılmasına yol açabilecek bir "ihlal davası" hazırladığını söyledi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2019 tarihli kararına uygun olarak Avrupa Konseyi'nin uyarısı, Türkiye'yi Strasbourg merkezli kuruluşu bağımsız mahkemelerinin çalışmalarına karışmakla suçlamaya sevk etti.

Geçen hafta bir Türk mahkemesi, Ankara'nın Batılı müttefikleriyle sorunlu ilişkilerinde gerginliğe yol açan bir davada, Kavala'nın dört yıllık tutukluluğunu mahkumiyetsiz olarak uzatarak cezaevinde tutulmasına karar verdi.

Türkiye'nin Mahkeme'nin nihai kararına uymayı reddettiği kanaatinde

Avrupa Konseyi'nden yapılan açıklamada, "Başvuranın derhal serbest bırakılmasını sağlamayan (Bakanlar Komitesi), Türkiye'nin bu davada Mahkeme'nin (AİHM) nihai kararına uymayı reddettiği kanaatindedir" denildi.

Konsey Ankara'dan davayla ilgili görüşünü 19 Ocak 2022'ye kadar sunmasını istedi ve konunun 2 Şubat'taki müteakip toplantısında AİHM'e havale edileceğini söyledi.

AİHM, 2019 yılında Kavala'nın tutukluluğunun siyasi olduğuna karar verdi ve bir suç işlediğine dair makul şüphe bulunmadığı gerekçesiyle derhal serbest bırakılması çağrısında bulundu ve tutuklanmasına karar verilmesi onu susturmaya hizmet etti. Türkiye karara uymadı.

AİHM kararlarının uygulanmasını denetleyen Konsey'in Bakanlar Komitesi, Türkiye'yi karar doğrultusunda defalarca Kavala'yı serbest bırakmaya çağırdı. 

Türkiye'nin dışişleri bakanlığı Komite'nin hareketini eleştirdi

"(Biz) AK'yi bağımsız yargıya müdahale niteliğinde olacak bu karardan vazgeçmeye davet ediyoruz."

Kavala'nın davası, siyasi güdümlü ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminde muhalefete yönelik bir baskının simgesi olarak eleştirildi. Hükümet bunu reddediyor ve Türkiye mahkemelerinin bağımsız olduğunu söylüyor. 

Geçen ay Erdoğan, aralarında ABD, Almanya ve Fransa'nın da bulunduğu 10 ülkenin büyükelçilerini AİHM'nin Kavala'nın serbest bırakılması yönündeki kararını tekrarladıktan sonra sınır dışı etmekle tehdit etmişti.

Kavala, 2013'teki ülke çapındaki protestolarla ilgili suçlamalardan geçen yıl beraat etmişti, ancak karar bu yıl bozuldu ve 2016'daki darbe girişimiyle ilgili başka bir davadaki suçlamalarla birleştirildi. Kavala herhangi bir görevi kötüye kullanmadığını reddetti. 

Mahkeme bir ihlal tespit ederse, Bakanlar Komitesi hangi tedbirlerin alınması gerektiğini düşünmeye başlayabilir. Türkiye'nin AK'deki üyeliği veya oy hakkı yargılama sonunda askıya alınabilir.

AK ayrıca Türkiye'yi, Türkiye'nin üçüncü en büyük meclis partisinin eski lideri ve terörle bağlantılı suçlamalardan 2016 yılı Kasım ayından bu yana tutuklu yargılanmakta olan Kürt siyasetçi Selahattin Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını sağlamaya da çağırdı.

 

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *