"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2551 %0.1
37,1232 %0.27
2.300.416 %-1.889
3.015,29 0,77
Ara
İşçi Haber Dünya Aliyev'den Orta Asya'ya mesaj: Artan tehditler karşısında birlikte güçlenmeliyiz

Aliyev'den Orta Asya'ya mesaj: Artan tehditler karşısında birlikte güçlenmeliyiz

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, dünyadaki artan tehditler ve zorluklar nedeniyle Orta Asya ülkeleri ile Azerbaycan arasındaki savunma ve güvenlik işbirliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Aliyev, Kazakistan'ın başkenti Astana'da, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Tacikistan liderlerinin katılımıyla düzenlenen "Orta Asya Devlet Başkanları 6. İstişare Toplantısı"nda konuşma yaptı.

Aliyev, onur konuğu olarak davet edildiği toplantıda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'e teşekkür etti ve Azerbaycan’ın bu toplantıya katılımının, bölge ülkeleri arasındaki dostluk, kardeşlik ve işbirliğinin bir yansıması olduğunu ifade etti.

Azerbaycan ve Orta Asya ülkelerinin, stratejik önemi giderek artan ortak bir tarihi ve kültürel coğrafyayı paylaştığını vurgulayan Aliyev, bu ülkelerin halklarının, uzun bir geçmişe sahip olan tarih, kültür, din ve ortak değerlerle birleştiğini söyledi. Ayrıca, Ermenistan işgalinden kurtarılan Karabağ’ın yeniden inşasında Orta Asya ülkelerinin verdiği desteğin kardeşlik ilişkilerini pekiştirdiğini belirtti ve Özbekistan, Kazakistan ve Kırgızistan'a bölgede inşa ettikleri eğitim kurumları için teşekkür etti.

Aliyev, konuşmasında şunları kaydetti:

"Dünyada artan tehditler ve zorluklar, ülkelerimiz arasındaki savunma ve güvenlik işbirliğinin daha da güçlendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda, geçen ay Kazakistan'da gerçekleştirilen ve Azerbaycan'ın da katıldığı 'Birleştik-2024' tatbikatına özellikle dikkat çekmek istiyorum. Ayrıca, Orta Asya'dan gelen öğrencilerin Azerbaycan'ın askeri eğitim kurumlarında eğitim alması, bu alandaki ilişkilerin geliştiğini göstermektedir."

Aliyev, ayrıca Orta Asya ülkeleriyle yenilenebilir enerji, ulaştırma ve transit alanlarında yakın işbirliği kurma arzularını dile getirdi. "Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun kapasitesini 1 milyon tondan 5 milyon tona çıkarmak, Alat Uluslararası Ticaret Limanı'nın kapasitesini 15 milyon tondan 25 milyon tona yükseltmek, Hazar Denizi'ndeki Azerbaycan ticari filosu için yeni gemiler sipariş etmek ve Orta Asya ülkelerinde altyapı projelerini hayata geçirmek Orta Koridorun önemini artırıyor" dedi.

Son olarak, Azerbaycan'ın 11-22 Kasım'da ev sahipliği yapacağı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP 29) hakkında konuşan Aliyev, iklim değişikliği sorunlarının çözümü için Orta Asya ülkeleriyle ortak girişimleri desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *