Beyaz Saray perşembe günü yaptığı açıklamada, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un 7 Şubat'ta Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini ve iki liderin diğer konuların yanı sıra Rusya ile Ukrayna arasında devam eden gerilimi görüşmelerinin beklendiğini söyledi.
Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki, "Ayrıca COVID-19 pandemisini sona erdirmek, iklim değişikliği tehdidini ele almak ve ekonomik refah ve uluslararası güvenliği teşvik etmek de dahil olmak üzere bir dizi ortak zorlukta devam eden yakın işbirliğinin önemini tartışacaklar." dedi.
Geçen hafta, bir Alman hükümet sözcüsü, uzun süredir lider olan Angela Merkel'in yerine geçen ay şansölye olan Scholz'un Biden'dan kısa sürede gelen Ukrayna krizini tartışma davetini reddettiğine dair basında çıkan haberleri yalanladı.
Biden geçen ay Scholz ile yaptığı görüşmeden dolayı kendisini tebrik etti ve iki lider Rusya'nın Ukrayna yakınlarındaki askeri yığınağına değinme çabaları da dahil olmak üzere konuları tartıştı.
Rusya, Ukrayna sınırına asker yığdı, ancak komşusunu işgal etmeyi planlamadığını söyledi. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya'nın saldırması durumunda Avrupalı ortaklarıyla güçlü bir yaptırım paketi üzerinde anlaşmaya varmak için haftalarını harcadı.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi
ABD Dışişleri Bakanlığı çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya ile Almanya arasındaki Kuzey Akım 2 boru hattının Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi durumunda ilerlemeyeceğini söyledi.
Avrupa'nın en bölücü enerji projesi olan Nord Stream 2, Baltık Denizi yatağında geleneksel transit ülke Ukrayna'yı atlayarak Rusya'dan doğrudan Almanya'ya akan gaz miktarını iki katına çıkarmak için tasarlandı.
Avrupa'nın Rusya'ya olan enerji bağımlılığını arttırdığı ve Moskova'nın Batı ile daha geniş bir soğukluğa sahip olduğu bir zamanda Ukrayna transit ücretlerini reddettiği gerekçesiyle ABD'den ve Avrupa Birliği'nden direnişle karşılaştı.
Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.