Gazze'nin güneyindeki bir çöp sahasında yığınla atılmış piller birikiyor ve bunlar yerleşim bölgesindeki Filistinliler için sağlık açısından artan bir risk oluşturuyor.
Piller, İsrail'in yerleşim bölgesini ablukasının 2007'de başlamasından bu yana, kamu elektrik arzının seyrek olduğu ve altyapının çürüdüğü Gazze'de önemli bir güç kaynağıdır .
Han Yunus'taki 2.000 metrekarelik (yarım dönüm) çöp sahasında çalışan İbrahim Baraka, "Piller 15 yıldır birikiyor" dedi . günlük.
2,3 milyon Filistinliye ev sahipliği yapan Gazze'de dizelle çalışan tek bir elektrik santrali var. Yakıt teslimatları, büyük ölçüde abluka nedeniyle güvenilmez.
Gazze Çevre Bakanlığı kaynaklar direktörü Mohamed Masleh, Gazze'de geri dönüştürülmesi gereken 25.000 ton kullanılmış pil olduğunu tahmin ediyor.
Çoğu, tehlikeli maddelerin depolanması için uygun olmayan sahalardadır.
TEHLİKELİ BİR 'SÜRPRİZ'
Pil toplama, işsizlik oranlarının yüzde 50 civarında seyrettiği yoksul bölge için de bir gelir kaynağı.
Berrak bir sabah, Zakaria Abu Sultan, atlı arabasını Gazze Şehri sokaklarında dolaştırdı ve görevini bir hoparlörden haykırdı.
"Hasarlı pilleri olan satacak kimse var mı?" diye seslendi.
AFP'ye verdiği demeçte, "Şafaktan beri hasarlı piller almak için dolaşıyorum. Bunları en iyi ihtimalle 50 şekel (15 $) karşılığında alıp hurdacıya 70 şekel karşılığında satıyorum" dedi.
Tipik olarak, hasarlı hücreler, Baraka'nın çalıştığı Khan Yunus'taki gibi çöplüklere götürülür.
Gazze Ulusal Çevre ve Kalkınma Enstitüsü müdürü Ahmed Hillis, atılan pillerde kâr olduğunu anlarken, ticaretin son derece tehlikeli olduğunu söyledi.
"Tonlarca pil çöplüklerde birikiyor" dedi.
AFP'ye verdiği demeçte, "Piller insanlar arasında ve hayvan arabalarında bulundu, çocuklar onları taşıyor" dedi.
"Bazen bir tornavidayla onları açmaya çalışan bir baba ve oğul buluyoruz. Bu bir saçmalık ve kaos" diye ekledi.
Bu haber ANews'dan alınmıştır. Habere ulaşmak için tıklayınız.