Karara ilişkin açıklama AB Konseyinden geldi. Konsey yaptığı duyuruda, yıllar süren tartışmalardan sonra dış sınırların güçlendirilmesi ve üye ülkeler arasında sorumluluğun paylaştırılmasını içeren yeni göç kurallarını onayladını bildirdi. Onay 10 Nisan'da verildi.
Kararın, Avrupa Parlementosu (AP) seçimlerine 3 hafta kala alınması ise gözlerden kaçmadı.
Konsey tarafından yapılan açıklamada AB Dönem Başkanı Belçika'nın İltica ve Göç Bakanı Nicole de Moor'un ifadelerine yer verildi. Moor'un açıklaması şöyle:
"Bu yeni kurallar Avrupa iltica sistemini daha etkili hale getirecek ve üye ülkeler arasındaki dayanışmayı artıracak. AB, düzensiz göçün temel nedenleriyle mücadele etmek amacıyla üçüncü ülkelerle yakın işbirliğini de sürdürecek."
Karar, AB'nin Resmi Gazetesinde yayınlandıktan sonra yürlüğe girecek. Ancak kararın uygulanmasına ise 2026'da başlanabilecek. Öte yandan, üye ülkelerin anlaşmayı 2 yıl içinde ulusal hukuklarında kabul etmesi bekleniyor.
NEDEN ELEŞTİRİLERİN ODAĞI OLUYOR?
Uluslararası insan hakları kuruluşları, AB'nin yeni göç ve iltica kurallarının sınırdaki kontrollerin genişletilmesinin, göçmenlerin aylarca kabul merkezlerinde tutulmasının yolunu açabileceğindendolayı endişe duyduklarını ve bu endişelerini dile getirdiklerini aktardı. Eleştiriler ışığında ayrıca "mücbir sebep" durumlarında üye ülkelere çeşitli muafiyetler sağlaması nedeniyle uygulamada mülteci hukuku ve uluslararası insan hakları hukuku kapsamındaki yükümlülüklerin ihlal edilmesi riskine işaret ediliyor.
Onay verilen yeni kuralların AB'nin üçüncü ülkelerle yaptığı anlaşmalar yoluyla sınır kontrolünü "kendi sınırlarının dışında yapma" ve Avrupa'nın mülteci koruma sorumluluğundan kaçması yönünde bir adım anlamına geldiği düşünülüyor.