Biden, 70 yıllık Dış Kıta Sahanlığı Arazileri Yasası kapsamında, Doğu ve Batı kıyıları, doğu Meksika Körfezi ve Alaska’daki kuzey Bering Denizi’ni korumak amacıyla 625 milyon dönümlük okyanus alanını kapsayan yeni bir yasak uygulayacağını duyurdu. Bu adım, Biden’ın 2030 yılına kadar ABD topraklarının ve sularının %30’unu koruma hedefine ulaşmak için atılan önemli bir adım olarak öne çıkıyor.
Biden: Sondaj Yapmak Değer Verdiğimiz Alanlara Zarar Verir
Biden, yaptığı açıklamada, söz konusu kıyılarda sondaj yapmanın hem çevreye hem de topluma geri dönüşü olmayan zararlar verebileceğini vurgulayarak, "ABD'nin enerji ihtiyaçlarını karşılamak için bu bölgelerde sondaj yapmak gereksiz" dedi. Ayrıca, 2010’daki Deepwater Horizon petrol sızıntısına atıfta bulunarak, bu tür faaliyetlerin kamu sağlığına ve ekonomiye verdiği risklerin yüksek olduğunu belirtti.
Trump, Biden’ın Kararına Karşı Çıkıyor
Biden’ın yasak kararı, Trump’ın başkanlık koltuğuna oturduğunda tersine çevireceği vaatleriyle çelişiyor. Trump, Biden’ın kararını "çok saçma" olarak nitelendirerek, yasağı derhal kaldıracağını söyledi. Ancak, 2019’daki bir mahkeme kararı, başkanların maden kiralama ve sondaj yasaklarını geri almasına yasal olarak engel teşkil ediyor, bu nedenle Trump’ın bu yasağı geri almak için Kongre’nin onayına ihtiyaç duyulacak.
Petrol ve Gaz Endüstrisinden Tepkiler
Amerikan Petrol Enstitüsü Başkanı Mike Sommers, Biden’ın kararının Amerikan enerji güvenliğine zarar vereceğini belirterek, kararın tersine çevrilmesi gerektiğini savundu. Öte yandan, çevre grubu Oceana ise bu kararı kıyıların temizliği ve balıkçılıkla geçinen topluluklar için bir zafer olarak nitelendirerek destekledi.
Kaynak: Reuters