"Haberin İşçisi, İşçi Haber."
İstanbul
Parçalı bulutlu
15°
34,2483 %0.07
37,0158 %-0.02
2.314.500 %-0.147
3.024,32 1,07
Ara
İşçi Haber Dünya BM insan hakları şefinin Sincan Raporu

BM insan hakları şefinin Sincan Raporu

Aktivistler, BM insan hakları şefini Sincan hakkında ertelenmiş raporu yayınlamaya çağırıyor. Raporun hala yayımlanmaması tepkilere sebep oluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü salı günü yaptığı açıklamada, Pekin Kış Olimpiyatları sona erdiğine göre, BM hakları şefi Michelle Bachelet'in Çin'in Sincan bölgesinde Uygurlara ve diğer etnik azınlıklara yönelik iddia edilen ihlallerle ilgili uzun zamandır ertelenen raporunu yayınlaması gerektiğini belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü icra direktörü Ken Roth, Bachelet'i ofisinin bulgularını 7 Mart'ta BM İnsan Hakları Konseyi'nin gelecek hafta başlayacak olan yıllık ana toplantısında yapacağı konuşmadan önce yayınlamaya çağırdı.

Bachelet'in sözcüsünün Aralık ayı başlarında raporun haftalar içinde açıklanacağını söylediğini bildiren Roth, Cenevre'de bir basın brifinginde "Bu devam eden, uzun gecikme için artık hiçbir mazeret yok." dedi.

Bachelet'in ofisinden hemen bir açıklama yapılmadı.

Diplomatlar ayrıca açıklanamayan gecikmeden duydukları üzüntüyü dile getirdiler ve Bachelet'in ofisinin son üç yılda toplamış olabileceği kanıtların geçerliliğini kaybedebileceğinden korktular.

İstismarı reddediyor

Hak grupları, Çin'i Uygurlara ve diğer azınlık gruplarına yönelik işkence, zorla çalıştırma ve bir milyon insanın gözaltı kamplarında tutulması dahil olmak üzere geniş çaplı ihlallerle suçluyor. Çin, kampların yeniden eğitim ve öğretim tesisleri olduğunu söylüyor ve dini aşırılıkçılıkla mücadele ettiğini söyleyerek herhangi bir istismarı reddediyor.

Sincan vali yardımcısı Erkin Tuniyaz, Çin'in Cenevre'deki BM misyonu tarafından salı günü düzenlenen bir etkinliğe, özerk bölgenin geliştiğini ve insanların iş, sağlık, eğitim ve sosyal güvenceye sahip olduğunu söyledi.

"Sincan şimdi sosyal istikrarın, ekonomik kalkınmanın tadını çıkarıyor ve insanlar barış ve memnuniyet içinde yaşıyor" diye belirtti.

ABD ve bazı müttefiklerin Olimpiyatları diplomatik boykot etmelerine yol açan iddialarına atıfta bulunarak, "Bir süredir ABD ve bazı Batılı ülkelerdeki Çin karşıtı güçler kötü niyetli olarak zorla çalıştırma ve soykırım gibi yalanlar uydurdu" dedi. 

Bachelet'in ofisi geçen ay, yılın ilk yarısında Çin'in kuzeybatısındaki bölgeye olası bir gezi için görüşmelerin sürdüğünü söyledi. South China Morning Post, geçen Pazar günü sona eren Olimpiyatların ardından bir ziyaret için anlaşmaya varıldığını belirtti. 

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Bachelet'in Sincan'ı ziyaret edebileceğini ancak Çin'in suçluluk karinesine dayalı herhangi bir soruşturmayı hoş karşılamadığını ifade etti.

Bu haber Reuters'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *