Citroën, Mısır'da sosyal medya kullanıcılarının cinsel tacizi normalleştirmekle suçladığı pop yıldızı Amr Diab'ın yer aldığı bir reklamı geri çekti.
Fransız otomobil üreticisi, tacizin hiçbir türüne müsamaha göstermediğini ve rahatsız olan herkesten özür dilediğini söyledi. Filmde Diab, görünüşe göre rızası olmadan yoldan geçen bir kadını fotoğraflamak için arabasının kamerasını kullanıyor. Daha sonra birlikte araba sürerken görülüyorlar.
Mısırlı-Amerikalı gazeteci Reem Abdellatif bunu ürpertici olarak nitelendirdi.
"Kadınların %98'inin hayatlarının bir noktasında tacize uğradığını bildirdiği bir ülkede cinsel tacize olanak tanıyan bir reklam yapmanın iyi bir fikir olacağını kim düşünebilirdi?" Twitter'da yazdı .
Citroën açıklama yaptı
Citroën Egypt'in Instagram hesabındaki bir yorum, şirketi, reklamı izleyen erkeklerin yanlışlıkla bir kadının istenmeyen bir fotoğrafını çekmenin bir randevuya yol açabileceğine inanabileceği konusunda uyardı, ancak aslında hapis cezasıyla karşı karşıya kalabilirler.
Perşembe günü Citroën yaptığı açıklamada, otomobilin kamerasını vurgulayan bir sahnenin uygunsuz olarak algılandığını öğrendikten sonra reklamı kaldırdığını söyledi.
"Citroën, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki tüm toplulukları önemser ve tacizin hiçbir biçimine müsamaha göstermeyiz."
Açıklamada, "Filmin bu bölümünün olumsuz yorumlanmasından dolayı derin bir üzüntü duyuyoruz ve anlıyoruz. Mısır'daki iş ortağımızla birlikte bu reklamı tüm Citroën kanallarından kaldırma kararı aldık ve bundan rahatsız olan tüm topluluklardan en içten özürlerimizi sunuyoruz. film."
Amr Diab eleştiri hakkında yorum yapmadı
Son yıllarda #MeToo hareketinden ilham alan düzinelerce kadın, Mısır'daki cinsel taciz ve saldırı deneyimlerini sosyal medyada dile getirdi.
Ülke parlamentosu Temmuz ayında cinsel taciz için daha ağır cezaları onayladı, ceza yasasını suç haline getirmek için değiştirdi ve cezayı altı ay yerine en az iki yıl hapis cezasına çarptırdı, bunun yanı sıra 6.370 dolar (4.740 £) ile 12.740 dolar arasında bir para cezasına çarptırıldı.
Ancak Mısırlı yetkililer, kadınlara ve kızlara yönelik cinsel taciz veya saldırıyla suçlanan erkekleri sık sık soruşturmamak ve kovuşturmamakla suçlanıyor.
2013'te yapılan bir BM araştırması, Mısır'daki kızların ve kadınların %99,3'ünün yaşamları boyunca bir tür cinsel taciz yaşadığını ve %82,6'sının sokakta kendini güvende veya güvende hissetmediğini ortaya koydu.
Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. İlgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.